Definit ca epuizare fizică, psihică și emoțională, care apare ca urmare a unui stres cronic la locul de muncă, burnout-ul provoacă un dezechilibru puternic în organism. Psihologul clinician Codruța Marin
„Vocația este calea sufletului”
Literatura de specialitate spune despre consilierea vocațională că este un program educațional prin care adolescenții sunt orientați către cea mai potrivită profesie, iar adulții sunt consiliați pentru reorientare către o profesie care să le aducă mai multă bucurie și mulțumire sufletească. Liliana Păduraru, coach vocațional, spune că unele persoane își dau seama ușor și repede care este vocația pe care trebuie să o urmeze, altele au nevoie să treacă printr-un proces de consiliere vocațională pentru a-și descoperi valorile, interesele, abilitățile, aptitudinile, care îi reprezintă cel mai bine. Identificarea și urmarea vocației aduc bucurie și dau sens vieții noastre.
Persoana care își respectă și își împlinește vocația face foarte bine ceea ce îi place și bucuria transpare, implicit, din sufletul ei. Atunci când profesia unui om se suprapune cu vocația, acesta va realiza munca sa cu multă dăruire și pasiune, încât nu i se va părea că muncește, ci face doar ceea ce-i place. Din punct de vedere spiritual, vocația înseamnă valorificarea în folosul celorlalți a darurilor primite de la Dumnezeu, astfel încât contribuim prin acest aspect la construirea unei lumi mai bune.
Împlinirea chemării interioare
„Din experiența mea în lucrul cu oamenii, pot spune că vocația este calea sufletului prin care fiecare om își împlinește menirea pentru care a venit în această lume. Vocația este strâns legată de sensul nostru pe pământ, căci fiecare dintre noi vine cu un scop și cu o menire pe care e bine să le îndeplinească. Iar vocația răspunde acestei chemări interioare a sufletului, care la un moment dat nu ne mai dă pace și care, în același timp, ne ajută să fim bine cu noi înșine. Adesea, îmi place să spun că talentul unui om este, de fapt, talantul său, pe care l-a primit în dar de la Dumnezeu și chiar am realizat pe baza acestui principiu un program de coaching vocațional. Consider că urmarea vocației ne ajută să avem o viață împlinită spiritual, personal și profesional. Aceasta are un rol fundamental, dând o direcție sufletului nostru, căci de multe ori noi trăim în «a face» lucruri și nu în «a fi», dorim să acumulăm bani pentru a ne simți confortabil, pentru a ne cumpăra o casă sau o mașină, fără a ține cont de vocea adâncă din sufletul nostru, care ne cere altceva”, a explicat Liliana Păduraru.
Fiecare persoană este unică și înzestrată cu talente diferite, cineva pictează foarte frumos, altcineva cântă expresiv sau este un actor talentat. Unii oameni au darul de a asculta cu empatie pe cei din jurul lor, alții sunt deschiși către îngrijirea celor bolnavi sau către viața la țară, plăcându-le să lucreze pământul și traiul în mijlocul naturii. Cunoașterea valorilor pe care se axează viața noastră permite să ne dezvoltăm organic, având o temelie solidă în viața personală și profesională, pentru că știm cine suntem și ne construim viața pe baza talantului pe care ni l-a dat Dumnezeu. Astfel, viața noastră poate fi una rodnică, plină de bucurie și energie, căci cultivarea talantul divin sădit în adâncul nostru ne întărește emoțional, mintal și fizic, transmițând o stare de armonie și de bine cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.
„Sufletul nostru se hrănește cel mai bine cu rugăciune, lucruri duhovnicești, dar și cu bucuria născută din realizarea unei profesii care este aliniată cu spiritul nostru. Aceasta înseamnă să știm cine suntem, care sunt acele abilități naturale pe care le facem într-un mod firesc și cu multă ușurință. Apoi vocația mai presupune să ne cunoaștem bine valorile și aspectele fundamentale din viața noastră, care stau la baza deciziilor atât în detaliile cotidiene, cât și în cele care orientează drumul vieții noastre. Sigur că, după ce am identificat vocația, este necesar să o punem în practică și să înmulțim talanții primiți, și atunci Dumnezeu ne ajută foarte mult în tot ceea ce facem. Vocația ne călăuzește sufletul și ne împlinește viața”, a adăugat Liliana Păduraru.
Consilierea vocațională a adolescenților
Adolescenții au mare nevoie să se cunoască și să își identifice vocația, dar din păcate școala nu îi ajută în această privință. Mulți nu știu ce drum ar fi potrivit să urmeze în viață, iar de multe ori părinții îi sfătuiesc pe copii să urmeze o profesie într-un domeniu care este căutat și bine plătit, dar fără a-i întreba ce își doresc ei cu adevărat sau dacă își găsesc bucurie și împlinire în profesia respectivă. Adolescenții sunt curioși și deschiși către investigarea posibilităților nelimitate ale personalității lor, iar Liliana Păduraru îi ajută în această privință prin programul de consiliere vocațională, care include exerciții structurate, dar și creative, elemente preluate din programarea neurolingvistică, aplicații care implică inteligența emoțională și cea relațională, invitându-i, astfel, la reflecții personale care îi aduc mai aproape de esența lor profundă.
Parcurgerea unui program de consiliere vocațională aduce claritate, motivație, încredere în propriile abilități, îmbunătățește modul de prezentare la un interviu, pentru că persoana respectivă își cunoaște competențele și știe foarte bine ce are valoros de pus în evidență. După parcurgerea unui program de consiliere vocațională, un adolescent reușește să se cunoască mai bine, aflând care sunt punctele sale forte și în ce mod le poate folosi în meseria cea mai potrivită pentru el. Prin procesul de consiliere vocațională, adolescenții învață să aibă încredere și să relaționeze mai eficient cu persoanele din jurul lor, oferindu-le informațiile necesare pentru ca ei să ia cea mai bună decizie în alegerea unei facultăți sau a unei profesii. Consilierul vocațional oferă direcții pentru viitor, dar nu decide pentru persoana în cauză, oferă doar piste sau căi de lucru. O întrebare vocațională bună cu impact puternic este: „Ce mă văd făcând zi de zi, astfel încât să nu mă plictisesc, să lucrez ore în șir încât să uit de trecerea timpului?” Recompensa financiară, atât de căutată și așteptată în societatea contemporană, va veni ca o consecință a folosirii talantului pe care Dumnezeu l-a pus în sufletul nostru, prin rodirea acelei semințe divine, pentru că îi facem loc lui Dumnezeu să lucreze în viața noastră.
Există persoane care, după ce au reușit să își cumpere o casă, o mașină și au ajuns la vârsta maturității profesionale și financiare, încep să își pună întrebări dacă profesia îi reprezintă cu adevărat sau cât de mult se regăsesc în ceea ce fac. Și atunci caută să realizeze o reconversie profesională pentru a lucra într-un domeniu armonizat cu valorile sufletului lor și abilitățile naturale. În asemenea situații, un coach vocațional îl poate ajuta să facă tranziția de la o anumită meserie, poate foarte bine plătită și un stil de viață confortabil, către o altă meserie și un stil de viață armonizate cu profunzimea personalității sale.
„În asemenea cazuri alcătuim împreună un plan de acțiune cu pași mici și tehnici eficiente, care îi ajută pe majoritatea să facă tranziția în modul cel mai potrivit pentru fiecare dintre ei, până când obiectivul de reconversie profesională este atins. Consilierea vocațională susține foarte mult această tranziție către o profesie cu sens. În programul meu, «Instrumente practice pentru descoperirea vocației», am construit o «călătorie» de descoperire personală și profesională. Astfel, pornim de la cunoașterea sinelui sau autocunoașterea persoanei cu care lucrez și, prin teste de personalitate, teste de competențe sau teste valorice, pătrund mai profund în universul acesteia. După explorarea acestei prime etape, pe care eu am numit-o «Cine sunt», urmează o alta, în care identificăm valorile reprezentative pentru persoana respectivă și modalitatea în care poate lua decizii aliniate cu fundamentale sale, care sunt, în fapt, rădăcinile noastre. Apoi analizăm totul din diverse perspective, pornind de la prima parte a vieții, trecând prin gimnaziu, liceu și apoi acea persoană ajunge să se definească cine este ea cu adevărat. Consilierea vocațională e un proces complex de analiză, care se finalizează cu un plan de acțiune structurat pe pași concreți”, a precizat Liliana Păduraru.
Consilierul vocațional finalizează procesul educațional printr-un raport de evaluare care cuprinde profilul din punct de vedere valoric, psihologic și al competențelor identificate la persoana respectivă, la acestea el adăugând câteva recomandări pe care le consideră potrivite pentru momentul și situația respectivă, astfel încât urmarea vocației să se concretizeze într-o viață trăită cu sens.