Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Ierarhi, preoţi şi credincioşi, rugători către Sfinții nemțeni
Pelerini din toată ţara, dar şi din afara graniţelor, veniţi individual, dar şi în grupuri organizate, au participat în perioada 5-7 august la „Sărbătorile Sfinților nemțeni”, triadă formată din zilele de prăznuire ale Sfântului Ioan Iacob și Sfintei Teodora de la Sihla, care încadrează praznicul Schimbării la Față. Evenimentele au debutat cu hramul bisericii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, au continuat cu hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe muntele Ceahlău și s-au încheiat cu hramul Mănăstirii Sihăstria și pelerinajul de la biserica Schitului Sihla până la peștera Cuvioasei Teodora.
Prima din triada zilelor închinate Sfinţilor nemţeni, sărbătoarea Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a început vineri-seară cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob, ce a fost oficiată de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Programul liturgic din ziua hramului a debutat cu slujba Aghesmei, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Iacob, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie de patru ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române: IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri, elevi şi absolvenţi ai seminarului nemţean.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, care a subliniat că prin credință creezi „o punte peste timp, prin credinţă pătrunzi la cele nădăjduite. Atunci când te cheamă Dumnezeu, ştii că El te duce spre adevărata patrie. Credinţa te face pelerin, credinţa te face evreu, adică nomad, în drum spre patria cerească”.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Marius Gabriel Brumă a fost hirotonit preot pe seama bisericii Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ.
La finalul slujbei, în timpul împărtăşirii credincioşilor cu Sfintele Taine, IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţia acestor zile de sărbătoare din zona Neamţului, prin care, „însoţiţi de Sfântul Ioan Iacob şi de Sfânta Teodora de la Sihla, încercăm să pătrundem în viaţa cea de taină a Taborului celui binecuvântat”. La final, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, a mulţumit tuturor celor care prin prezenţa lor au înfrumuseţat sărbătoarea hramului.
Liturghie arhierească la 1.800 metri altitudine
Duminică, 6 august, în ziua când Biserica noastră a prăznuit marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, numeroşi pelerini au urcat prin cele trei trasee posibile spre mănăstirea din vârful Ceahlăului, pentru a participa la slujba hramului. La marea sărbătoare de pe muntele Ceahlău a participat, conform tradiţiei, şi IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui. O parte dintre credincioşi au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de sâmbătă-seară, participând şi la slujba Privegherii şi au dormit peste noapte ori în corturi, ori în încăperile aşezării monahale.
Sfânta Liturghie, oficiată la un altar de vară amplasat în apropierea bisericii, a debutat cu citirea unor rugăciuni de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu grupul tinerilor participanţi la pelerinajul pedestru „Pe urmele Sfinţilor nemţeni”.
În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii pelerinilor prezenţi la hram, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre semnificaţia tainei Taborului în viaţa creştinilor: „Când vorbim de taina Taborului, ne amintim de faptul că ţelul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt. Ca să se împlinească taina Taborului, se cuvine ca răspunsul omului la revărsarea de iubire a lui Dumnezeu să fie, de asemenea, un răspuns de iubire care să-i cuprindă pe prieteni şi pe duşmani, pe credincioşi şi pe necredincioşi, pe cei care ne fac bine şi pe cei care ne doresc răul. De asemenea, taina Taborului se arată în ceea ce Sfinţii Părinţi numesc taina rugăciunii neîncetate, care se realizează prin gândul la Dumnezeu tot timpul”. La sfârşitul slujbei, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, protos. Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, a mulţumit pentru prezenţă Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, părinţilor care au slujit împreună cu ierarhul lor, cât şi credincioşilor împreună-rugători. „Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a întâlnit în rugăciune şi în acest an aici, pe Muntele Ceahlău, care este un loc sfânt datorită oamenilor - monahi, monahii şi pustnici - care s-au nevoit aici şi l-au sfinţit prin viaţa lor”, a subliniat stareţul Mănăstirii Ceahlău.
„Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Teodora s-au învrednicit să vadă slava cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”
Sărbătorile Sfinţilor nemţeni au continuat luni, 7 august, cu hramul bisericii celei noi de la Mănăstirea Sihăstria, locaş ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla. Solemnitatea sărbătorii frumoasei mănăstiri din ținutul binecuvântat al Neamțului a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi, dar și de numărul mare de credincioși prezenți. IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților și PS Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul au săvârșit Sfânta Liturghie dedicată hramului, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaților”. Credincioșii veniţi din toate colţurile ţării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în munţii Neamţului s-au rugat și s-au închinat și la mormintele marilor duhovnici și stareți ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan și Victorin Oanele.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul: „Cu sărbătoarea de astăzi se încheie acest triptic al sărbătorilor nemțene, care au avut în centrul lor luminatul praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor. Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Teodora, așa cum citim în viețile lor, s-au învrednicit, asemenea Sfinților Apostoli Ioan, Iacob și Petru, să vadă slava cea netrecătoare a Preasfintei Treimi și a Împărăției cerurilor strălucind pe chipul Fiului Omului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și o hirotonie întru ierodiacon, cea a monahului Nil, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria. Spre finalul slujbei, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioşilor prezenţi, în care a explicat că „adevărata biruință este atunci când cei din jurul tău te răstignesc, iar tu îi ierți, îi iubești și te rogi pentru ei. Doar împlinind acestea vom putea gestiona corect relația noastră cu ceilalți”. Apoi, arhimandritul Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a rostit un scurt cuvânt, mulțumind ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte și îndemnând la nejudecarea celuilalt și la vederea propriilor păcate.
Soborul slujitor a oficiat apoi slujba Trisaghionului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria - părinții Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele. În după-amiaza zilei, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peștera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat sărbătorile Sfinților nemțeni.