Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Reuniunea Sinodului episcopilor ortodocşi din America
Săptămâna trecută, Sinodul episcopilor ortodocşi din America (OCA) s-a reunit la Washington, în Catedrala „Sf. Nicolae“, în şedinţă de lucru, anunţă oca.org. Ierarhii au analizat concluziile celei de-a patra întâlniri preconciliare de la Chambessy (6-12 iunie 2009) şi au discutat detaliile reuniunii adunării episcopale din America de Nord, programată să se desfăşoare la mijlocul acestui an.
Alte subiecte abordate au fost: situaţia Patriarhiei de Constantinopol, situaţia critică a creştinilor din Kosovo, preocuparea faţă de drama creştinilor copţi din Egipt, apărarea vieţii etc. Sesiunile de lucru au fost prezidate de Mitropolitul Jonah, preşedintele Sinodului OCA (The Orthodox Church America), care a spus că declaraţiile şi concluziile de după Chambessy sunt o „cale de a ne aduna în unitate. Dacă ne fixăm privirea spre Iisus Hristos, va veni spre noi în- tr-un fel care-L va slăvi pe Dumnezeu şi va fi în concordanţă cu voia Sa“. În cea de a doua zi a reuniunii, 21 ianuarie, ierarhii americani s-au întâlnit cu congresmenul Christopher Smith şi cu alţi membri ai legislativului american pentru a prezenta poziţia clerului în probleme ce privesc drepturile omului şi alte chestiuni de acest gen, cum ar fi situaţia Patriarhiei de Constantinopol, situaţia critică a creştinilor din Kosovo, preocuparea faţă de drama creştinilor copţi din Egipt, apărarea vieţii, traficul de fiinţe umane, apelurile pro-viaţă etc. Congresmenul Christopher Smith, foarte cunoscut pentru poziţiile sale pro viaţă şi pentru implicarea în susţinerea drepturilor omului, prezidează Subcomitetul pentru Relaţii cu Africa, Drepturile Omului în lume şi Operaţiuni Internaţionale din cadrul Camerei Reprezentanţilor de la Washington, e vicepreşedinte al Comitetului pentru Relaţii internaţionale şi copreşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (cunoscută şi cu numele Comisia Helsinki), care lucrează pentru promovarea şi dezvoltarea democraţiilor, a drepturilor omului şi a stabilităţii în Europa Centrală şi de Est.