Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
3 milioane de români ar putea face osteoporoză
Ziua Mondială a Osteoporozei a fost marcată ieri, la Braşov, printr-o conferinţă cu tema "Spune stop fracturilor cauzate de osteoporoză", scopul manifestării fiind acela de a atrage atenţia asupra principalelor modalităţi de prevenire şi control al acestei boli. "În prezent, în România, aproximativ 3 milioane de persoane au risc de osteoporoză, dintre care 1 milion prezintă risc de fractură osteoporotică. Îngrijorător este faptul că doar 430.000 de persoane sunt diagnosticate cu osteoporoză, dintre care numai 128.000 respectă tratamentul recomandat", a declarat prof. dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.
Conform Fundaţiei Internaţionale a Osteoporozei, o femeie din trei şi un bărbat din cinci, cu vârsta de peste 50 de ani, ar putea suferi fracturi osteoporotice. Potrivit datelor statistice, în Europa 179.000 de bărbaţi şi 611.000 de femei vor suferi anual o fractură de şold, în condiţiile în care acest tip de fractură determină o rată a mortalităţii de până la 20-24% în primul an post-fractură. Şi mai alarmant este faptul că 80% dintre pacienţii cu osteoporoză care au suferit cel puţin o fractură nu sunt nici identificaţi, nici trataţi adecvat pentru reducerea riscului. Toate aceste motive determină lumea medicală să susţină în continuare că osteoporoza rămâne o afecţiune subdiagnosticată şi subtratată.