Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
A început campania de vaccinare antigripală
De la 1 noiembrie a început derularea programului naţional de vaccinare antigripală, Ministerul Sănătăţii (MS) anunţând că va achiziţiona în acest sens un milion de doze de vaccinuri. În prima etapă, direcţiile de sănătate publică au achiziţionat 256.281 de doze de vaccin gripal, cu care s-a început imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Potrivit reprezentanţilor MS, prioritate la vaccinare au persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medical. Restul de aproximativ 730.000 de doze de vaccin gripal vor fi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii prin licitaţie publică, urmând ca acestea să fie distribuite în teritoriu după 15 noiembrie, pentru continuarea campaniei. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă, astfel încât să se evite îmbolnăvirile. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. De asemenea, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos. În ceea ce priveşte persoanele vârstnice, cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau ale apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. Conform raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile către Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 24-30 octombrie 2011 s-au prezentat la medic 94.111 de persoane cu infecţii respiratorii acute. Peste 16.000 dintre aceştia au fost înregistraţi cu pneumonii, iar 78.000 cu viroze respiratorii. Pe teritoriul României nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate de laborator. Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii apreciază că în România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă şi fără probe pozitive pentru virusurile gripale.