Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Abordare nouă privind declanșarea cancerului
Mai mulți cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra vin cu o teorie nouă privind apariţia tumorilor canceroase, descoperirea lor schimbând radical modul în care ar putea fi abordată în viitor prevenirea bolilor oncologice. Conform teoriei clasice, cancerul se declanșează în urma mutațiilor genetice pe care le suferă o celulă sănătoasă din organism.
S-a presupus până acum că celulele sănătoase pot suferi din ce în ce mai multe mutații ale codului genetic, adică ale ADN-ului. După un anumit număr critic de mutații, celula respectivă devine canceroasă și începe să se înmulțească necontrolat. Există însă și anumite neclarități în această teorie: mutații cu potențial canceros au fost identificate în țesuturi aparent sănătoase, iar mulți dintre factorii cunoscuți ca fiind cauzatori de cancer, inclusiv poluarea aerului, nu par să afecteze ADN-ul oamenilor.
Concluziile cercetătorilor Institutului Francis Crick din Londra răstoarnă teoria clasică. Ei au studiat motivele pentru care unii nefumători fac cancer pulmonar. Statisticile arată că majoritatea cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, însă 1 din 10 cazuri are legătură cu poluarea aerului. Mutațiile cu potențial canceros ar fi deja prezente în ADN-ul celulei noastre, acumulate pe măsură ce creștem și îmbătrânim, dar este nevoie de un factor declanșator pentru ca aceste mutații să transforme o celulă sănătoasă într-o celulă canceroasă, potrivit noii teorii, pe care experții britanici au prezentat-o în cadrul unei conferințe a Societății Europene de Oncologie Medicală, potrivit BBC.
În cadrul studiului lor, aceștia au reușit să oprească formarea tumorilor canceroase la șoarecii de laborator expuși la poluare administrându-le medicamente capabile să blocheze semnalul declanșator al procesului prin care se produce transformarea unei celule în celulă canceroasă.