Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Acromegalia, boală cu evoluție dificil de sesizat
Specialiștii Societății Române de Endocrinologie subliniază importanța recunoașterii simptomelor și diagnosticării timpurii a acromegaliei (gigantismul), o boală rară cronică, progresivă și potențial letală, cauzată în 90% dintre cazuri de o tumoră a glandei hipofize, dar care poate fi și de natură genetică, în care boala poate afecta mai mulți membri ai familiei.
Simptomele se dezvoltă lent și dificil de sesizat, motiv pentru care pacienții cu acromegalie sunt diagnosticați deseori în stadii avansate, la mai mult de 10 ani de la debutul bolii, când sunt prezente deja complicații. Incidența maximă a bolii este semnalată după vârsta de 40 de ani. Cei care se confruntă cu o creștere anormală a mâinilor și picioarelor, nas, buze și frunte foarte proeminente, limba mărită și îngroșarea aparent fără motiv a vocii, pe lângă probleme cardiologice, gastroenterologice, reumatologicee, oftalmologice sau diabet, ar trebui să discute cât mai repede cu un medic endocrinolog. (I. N.)