Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Acțiuni împotriva publicității agresive la tutun
Experţi în sănătate publică, membri ai organizaţiilor semnatare ale Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României, denunţă interferenţa industriei tutunului şi a altor industrii cu „interese comerciale directe“ în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică. De asemenea, reprezentanții Inițiativei cer Parlamentului şi Guvernului României adoptarea de urgenţă a modificărilor legislative care să îndepărteze „orice surse de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun definite în mod cuprinzător şi de completare a legislaţiei din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora”.
„Pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenţilor de 13 ani, respectiv 15 ani care fumează săptămânal“, se arată într-un comunicat al Inițiativei 2035.
ONG-urile membre consideră că autorităţile române trebuie să intervină ferm pentru a diminua numărului de copii şi tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun. De asemenea, este nevoie de o intervenție și în ceea ce privește utilizarea produselor noi cu nicotină şi a produselor clasice din tutun în spaţii publice închise.