Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Aerul condiționat, utilizare fără riscuri pentru sănătate
Canicula cu care ne confruntăm în aceste zile devine din ce în ce mai greu de suportat, iar aparatul de aer condiţionat poate fi soluția ideală la care să recurgem pentru a scăpa de acest disconfort. Însă este important de ştiut că utilizat incorect, acesta poate deveni un risc pentru sănătate, subliniază medicii.
Mai exact, este important să nu trecem brusc de la o temperatură extremă la alta, adică temperatura ambientală să nu fie prea scăzută, de exemplu, 18 grade Celsius, venind de la temperatura ridicată de afară. Este indicat să setăm aparatul de aer condiţionat din încăpere sau din incinta mașinii la o temperatură care să nu forţeze organismul la un efort foarte mare de adaptare, susţin specialiştii.
Medicul ORL Raluca Grigore a explicat, într-o emisiune la Antena 3 CNN, care sunt riscurile expunerii bruște a corpului la diferențe prea mari de temperatură, recomandând mai degrabă să setăm aerul condiționat la 25 de grade. Ideea este să încercăm să răcim încăperea sau interiorul mașinii la o temperatură confortabilă pentru corp, iar apoi să oprim aerul condiționat.
Chiar dacă ne bucurăm că putem să răcim aerul din încăpere la un nivel evident confortabil, trebuie să avem în vedere faptul că instalațiile de climatizare usucă foarte tare aerul, ceea ce ne poate provoca un disconfort respirator sau tuse. Medicul Raluca Grigore a spus că are pacienți care, după un drum cu mașina, cu aerul condiționat pornit, se plâng de dureri de cap, crezând că ar avea sinuzită. De fapt, nu este vorba de sinuzită, ci de o cefalee determinată de temperatura rece. În cazul persoanelor cu nevralgii, pot să apară probleme din cauza diferențelor mari de temperatură, potrivit medicului. (I.M.)