Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Afecțiunile gastrice, influențate de anotimp

Afecțiunile gastrice, influențate de anotimp

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 07 Mai, 2021

Schimbarea anotimpurilor înseamnă pentru mulți și acutizarea unor probleme de sănătate, printre care și anumite afecțiuni gastrice, atrag atenţia medicii gastroenterologi. Este cazul ulcerelor și al gastritelor, care se acutizează primăvara, ca efect al schimbării alimen­ta­ției. Statistic, s-a constatat că primăvara apar mai frecvent simptomele specifice acestor afecțiuni: dureri și arsuri stomacale, greață, balonare. Este perioada în care obiș­nuim să consumăm mai multe cru­dități, iar acestea cresc aciditatea gastrică. 

Gastrita este o inflamare a mucoasei gastrice, iar ulcerul este practic o leziune produsă prin erodarea mucoasei stomacale din cauza acidității crescute.

Gastrita și ulcerul gastroduodenal sunt cauzate de infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie care afectează mai mult de jumătate din populația lumii. Alte cauze sunt legate de tratamentele cu anumite medicamente, în special antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, cafea și fumat, mai ales pe stomacul gol. De asemenea, simptomele pot fi amplificate de alimentele consumate prea fierbinți sau prea reci, explică medicii britanici pe cel mai vizitat site medical din Anglia, www.nhs.uk. 

Pentru a preveni acutizarea acestor probleme odată cu venirea primăverii, medicii ne recomandă să renunțăm la alimentele cu efect iritant asupra stomacului în favoarea alimentelor care nu provoacă aciditate. Alimentele și băuturile acre, iuți, respectiv carbogazoase, precum și prăjelile sunt cele care trebuie evitate. Renunțarea la astfel de alimente este de preferat decât să luăm medicamente pentru atenuarea simptomelor şi care trebuie luate numai la recomandarea medicului. (I. M.)