Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Agurida şi mustul, două remedii naturiste de excepţie
Conţinutul ridicat al strugurilor în substanţe minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor) are efecte puternic mineralizante. Potasiul are rol depurativ, de curăţire a sângelui de toxine, iar borul este benefic în prevenirea apariţiei osteoporozei.
Strugurii necopţi (agurida) sunt folosiţi sub formă de suc diluat (200 g suc la 1 l apă), atât la prepararea unor alimente, a unor băuturi răcoritoare şi revigorante (sirop), cât şi în tratarea unor boli: obezitatea, celulita (cu efecte diuretice), angină pectorală, hemoptizie, stomac, stări febrile, icter şi scorbut. Mustul sau sucul nefermentat din struguri nu este considerat numai o băutură plăcută, ci şi un medicament valoros datorită coţinutului biochimic complex, mai ales săruri minerale. Mustul are proprietăţi asemănătoare cu mierea de albine, iar prin calităţile sale este denumit "lapte vegetal", fiind chiar superior laptelui de vacă, prin conţinutul în zaharuri, ma-terii azotate, săruri minerale şi valoare calorică foarte ridicată (peste 900 de calorii la 1 kg). Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonic-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, laxative, diuretice şi mineralizante, pentru care se recomandă în: - tulburări digestive, acidoză, boli hepatobiliare; - obezitate, intoxicaţii; - insuficienţă cardiacă; - reumatism, gută; - anemie, convalescenţă. Cura cu must durează 3-4 săptămâni, consumând câte un pahar dimineaţa, pe nemâncate, şi alte două pahare înainte de cele două mese principale. Treptat, doza zilnică poate creşte până la 2 litri. În caz de obezitate se consumă zilnic câte 750-1.000 ml must, timp de 1-2 zile pe săptămână. În uz extern este indicat la revigorarea tenurilor obosite şi ridate, fiind utilizat sub forma unei loţiuni aplicate pe faţă cu ajutorul unor tampoane de vată ţinute timp de 10 minute, după care urmează o spălare a tenului cu apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Aceleaşi efecte are şi masca din suc de struguri, amestecat cu amidon de porumb (zeamil); pasta de consistenţa smântânei groase se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se aplică pe ten. Uleiul din sâmburi de struguri are efecte deosebite în reducerea colesterolului şi în afecţiunile cardiovasculare, prin menţinerea elasticităţii pereţilor vaselor sanguine, prevenirea ischemiei cardiace şi a hipertensiunii arteriale. Prin conţinutul ridicat în substanţe antioxidante sunt oprite procesele degenerative ale celulelor cerebrale la persoanele în vârstă.