Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Agurida şi mustul, două remedii naturiste de excepţie

Agurida şi mustul, două remedii naturiste de excepţie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 27 Septembrie 2010

Conţinutul ridicat al strugurilor în substanţe minerale (fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor) are efecte puternic mineralizante. Potasiul are rol depurativ, de curăţire a sângelui de toxine, iar borul este benefic în prevenirea apariţiei osteoporozei.

Strugurii necopţi (agurida) sunt folosiţi sub formă de suc diluat (200 g suc la 1 l apă), atât la prepararea unor alimente, a unor băuturi răcoritoare şi revigorante (sirop), cât şi în tratarea unor boli: obezitatea, celulita (cu efecte diuretice), angină pectorală, hemoptizie, stomac, stări febrile, icter şi scorbut.

Mustul sau sucul nefermentat din struguri nu este considerat numai o băutură plăcută, ci şi un medicament valoros datorită coţinutului biochimic complex, mai ales săruri minerale.

Mustul are proprietăţi asemănătoare cu mierea de albine, iar prin calităţile sale este denumit "lapte vegetal", fiind chiar superior laptelui de vacă, prin conţinutul în zaharuri, ma-terii azotate, săruri minerale şi valoare calorică foarte ridicată (peste 900 de calorii la 1 kg).

Principalele proprietăţi terapeutice sunt: tonic-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, laxative, diuretice şi mineralizante, pentru care se recomandă în:

- tulburări digestive, acidoză, boli hepatobiliare;

- obezitate, intoxicaţii;

- insuficienţă cardiacă;

- reumatism, gută;

- anemie, convalescenţă.

Cura cu must durează 3-4 săptămâni, consumând câte un pahar dimineaţa, pe nemâncate, şi alte două pahare înainte de cele două mese principale. Treptat, doza zilnică poate creşte până la 2 litri.

În caz de obezitate se consumă zilnic câte 750-1.000 ml must, timp de 1-2 zile pe săptămână.

În uz extern este indicat la revigorarea tenurilor obosite şi ridate, fiind utilizat sub forma unei loţiuni aplicate pe faţă cu ajutorul unor tampoane de vată ţinute timp de 10 minute, după care urmează o spălare a tenului cu apă şi puţin bicarbonat de sodiu. Aceleaşi efecte are şi masca din suc de struguri, amestecat cu amidon de porumb (zeamil); pasta de consistenţa smântânei groase se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se aplică pe ten.

Uleiul din sâmburi de struguri are efecte deosebite în reducerea colesterolului şi în afecţiunile cardiovasculare, prin menţinerea elasticităţii pereţilor vaselor sanguine, prevenirea ischemiei cardiace şi a hipertensiunii arteriale.

Prin conţinutul ridicat în substanţe antioxidante sunt oprite procesele degenerative ale celulelor cerebrale la persoanele în vârstă.