Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alăptarea, primul pas pentru o nutriţie echilibrată

Alăptarea, primul pas pentru o nutriţie echilibrată

Data: 05 August 2010

Studiile efectuate de IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului) arată că, pe plan naţional, un procent foarte mic, de numai 16% dintre copiii cu vârste cuprinse între o lună şi şase luni, beneficiază exclusiv de lapte matern. Perioada medie de alăptare este de 3,9 luni, în condiţiile în care specialiştii recomandă un minim de şase luni de alăptare. Primul pas în asigurarea unei nutriţii echilibrate pentru micuţi este informarea corectă asupra beneficiilor celei mai sănătoase hrane pentru bebeluşi: laptele matern. "Alimentaţia la sân este varianta ideală pentru nou-născuţi. Este foarte important ca mamele să conştientizeze faptul că laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutriţionale ale sugarului şi protejează bebeluşul de infecţii microbiene sau virale", a declarat prof. dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Într-o perioadă în care micuţul are nevoie de trei-patru ori mai multă energie decât un om matur (per kilogram), laptele matern răspunde perfect acestei necesităţi, asigurând o creştere sănătoasă, prin conţinutul în cantităţi echilibrate de grăsimi, carbohidraţi, proteine sau hormoni de creştere, susţin specialiştii. De asemenea, bebeluşii hrăniţi la sân sunt mult mai feriţi de infecţii microbiene şi virotice (infecţii gastrointestinale, urinare) şi unele boli (respiratorii şi digestive). Astfel, prin intermediul anticorpilor, hormonilor şi enzimelor din laptele matern, copilul îşi dezvoltă un sistem imunitar puternic. Un alt aspect foarte important este că laptele matern conţine nutrienţi numiţi oligozaharide prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din stomacul copilului, combătând astfel potenţiale infecţii. De asemenea, alimentaţia la sân aduce beneficii şi mamei, unele dintre acestea fiind reducerea riscului cancerului la sân şi ovarian. Între 1 şi 7 august, la nivel mondial, se sărbătoreşte Săptămâna Alăptării.