Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alcoolul şi tutunul favorizează apariţia cancerului oral

Alcoolul şi tutunul favorizează apariţia cancerului oral

Un articol de: Victor Bejan - 16 Mai 2009

Cauzele apariţiei cancerului oral, al gurii, sunt complexe. Există o serie de factori care provin, cu precădere, din mediul înconjurător, determinând, printr-un mecanism anume, modificări în cadrul organismului, de natură să declanşeze cancerul.

Studiile de specialitate şi urmărirea clinică a pacienţilor au arătat că apariţia cancerului la nivelul gurii este favorizată de următorii factori:

- tutunul şi alcoolul concentrat - determină apariţia cu precădere a cancerului la nivelul gurii sau la nivel orofaringian. Unele cercetări arată faptul că persoanele care abandonează ţigara prezintă o reducere a riscului de cancer oral, astfel încât, după 15 ani, riscul este la fel de mic ca şi pentru nefumători. Din păcate, marii băutori sunt şi mari consumatori de tutun, de aceea efectul nociv, potenţial cancerigen, este mult mai mare;

- lipsa igienei orale - într-o gură neîngrijită, riscul apariţiei cancerului este considerabil crescut;

- agenţii industriali poluanţi;

- agenţi virali - există o serie de tulpini de virusuri ce pot determina apariţia cancerului. Aceşti viruşi sunt prezenţi aproape peste tot şi se transmit frecvent prin contact oral-cutanat, unde produc o serie de leziuni care se asociază într-un număr mare cu cancerul oral. Exemple: tulpini de virusuri papilloma uman şi a unor virusuri herpex simplex;

- vârsta, alimentaţia, ereditatea, anemiile;

- factori de mediu extern (razele solare, vântul, condiţiile din mediul industrial), o serie de afecţiuni, boli ale pielii premerg instalarea cancerului oral.

Primele simptome ale bolii

Cancerul oral debutează adesea ca o pată mică, albă sau roşie sau ca o rană, zonă sensibilă, oriunde în gură, cu precădere la nivelul planşeului bucal, marginilor limbii, obraz, buze. Alte semne includ: o rană care sângerează uşor sau care nu se vindecă, o schimbare uşoară a culorii ţesuturilor orale, o îngroşare a unor zone, apariţia unui nodul, „gâlme“ sau apariţia unor zone erodate, durere, sensibilitate sau amorţeală oriunde în gură sau pe buze, dificultăţi în mestecare, salivaţie, vorbit sau în muşcarea limbii sau a mandibulei.

Mersul regulat la stomatolog, metoda cea mai bună de prevenire a cancerului

Cancerul oral apare cu precădere la acele persoane care „consumă“ tutunul în orice formă. Alcoolul, combinat cu fumatul, creşte dramatic riscul apariţiei cancerului. Expunerea prelungită la soare creşte riscul apariţiei cancerului de buză. Mai mult de 25% dintre cancerele orale apar la persoanele care nu fumează şi care nu prezintă nici o altă formă de risc. Cancerul oral apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani.

Studiile sugerează că o dietă bogată în fructe şi legume pot preveni dezvoltarea leziunilor cu potenţial canceros.

Vizitele şi controalele dentare sunt importante. Examinările dentare, cu o evaluare a întregii guri, sunt esenţiale în detectarea timpurie a cancerului sau a formelor precanceroase.