Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alcoolul, una dintre cauzele cele mai frecvente ale cancerelor

Alcoolul, una dintre cauzele cele mai frecvente ale cancerelor

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 11 Aprilie 2011

Un studiu realizat recent arată că unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa Occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces. Se consideră că, în urma descompunerii în organism, alcoolul dă naştere unor produşi chimici care pot afecta ADN-ul, crescând riscul de apariţie a cancerului. Cercetătorii au analizat date din opt ţări europene - Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Germania şi Danemarca. În toate cele opt ţări, s-a constatat că 21.500 de cazuri de cancer oral, de esofag, ficat, intestinal sau mamar au fost provocate de consumul de alcool, 80% dintre acestea survenind în urma consumului a peste un pahar pe zi de bere, vin sau băuturi spirtoase. Autorii cercetării, care lucrează la diferite universităţi şi spitale din Europa, au subliniat, în concluzie, că un mare număr de cazuri de cancer ar putea fi evitate prin reducerea consumului de alcool la două băuturi alcoolice pe zi, în cazul bărbaţilor, şi la una în cazul femeilor, aşa cum recomandă, de altfel, numeroase organizaţii din sfera sănătăţii, dar ar putea fi prevenite şi mai multe îmbolnăviri dacă acest consum ar fi redus sub limitele recomandate sau chiar complet întrerupt.