Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Alergiile, influențate de schimbările climatice
Până la sfârșitul acestui secol, încălzirea globală i-ar putea afecta sever pe cei care suferă de alergii sezoniere, preconizează un studiu realizat în Statele Unite, la Universitatea din Michigan. Potrivit datelor prezentate în revista Nature Communications, sezoanele alergiilor vor începe mai devreme în anii următori și vor fi mult mai intense, din cauza schimbărilor climatice, iar nivelul anual de polen din aer ar putea să crească cu până la 250 la sută.
Sunt foarte mulți oameni alergici la polen în toată lumea, iar viața acestora ar putea fi dată peste cap cu totul, în condițiile unui nivel ridicat de polen în aer. Au existat, de-a lungul anilor, mai multe analize care preconizau că sezoanele alergiilor ar deveni mai lungi decât până acum și că manifestările alergice ar putea fi mai intense, din cauza creșterii nivelului de polen. Noutatea adusă de studiul cercetătorilor americani constă în faptul că sunt analizate pe regiuni influențele încălzirii globale asupra persoanelor alergice și în funcție de tipurile de polen specifice anumitor zone, inclusiv cel de ambrozie, stejar și cedru. Perioada în care polenul începe să circule prin aer diferă de la o zonă geografică la alta, în funcție de plantele de la care provine acesta. Sunt regiuni, de exemplu, în care polenul de mesteacăn apare primul, apoi cel de stejar sau de pin, iar sezonul alergiilor durează câteva luni.
Se estimează însă că, pe fondul încălzirii globale, polenizarea va apărea în aceeași perioadă pentru mai multe tipuri de plante și, astfel, concentrațiile de polen din aer să fie mai mari, afectând în mod serios persoanele alergice. Unii oameni sunt alergici la un anumit tip de polen, în timp ce alții nu sunt, iar unii au mai multe proteine alergenice, ceea ce le provoacă mai multe alergii. Cei care suferă de alergii, care ştiu sau nu la ce anume sunt alergici, pentru ei este important tipul de teste pe care le-au făcut. Oricum, în cazul creşterii nivelului de polen din aer, persoanele alergice se expun unui alergen în plus față de cel sau cei la care se ştiu cu sensibilitate deja, a explicat pentru CNN autoarea studiului, Allison Steiner, ea însăşi mamă a doi copii alergici.
Pentru persoanele alergice este foarte importantă cunoașterea calendarului polenurilor. În primăvara timpurie încep să înflorească arborii și arbuștii (arin, alun, mesteacăn, ienupăr). În ultimul timp, s-a observat însă că acest lucru se întâmplă din ce în ce mai devreme, începând cu sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, din cauza fenomenului de încălzire a climei, după cum constatau, în urmă cu doi ani, şi specialiștii alergologi consultați de Asociația Română de Educație în Alergii. Vârful maxim de polenizare al arborilor timpurii durează în general cam două săptămâni. Mai târziu vor înflori salcia, plopii, frasinul, lemnul câinesc și liliacul. După ce se termină primăvara, începe sezonul polenurilor de graminee (iarba de gazon și alte ierburi sălbatice), precum și cerealele de cultură. Reacțiile alergice apărute în perioada mai-iulie mai sunt cunoscute și ca „febra fânului“.
Nivelul de polen înregistrează valori maxime în timpul zilei până spre seară, perioadă în care celor care se știu alergici li se recomandă evitarea, pe cât posibil, a ieşirii din casă, să țină geamurile și ușile închise, să folosească purificatoare de aer cu filtru HEPA. Dacă, totuși, trebuie să petreacă mai mult timp în aer liber, ar fi bine să poarte mască, pentru a reduce expunerea la polen, hainele purtate afară să le spele imediat cum ajung acasă și să nu le usuce în aer liber. (I. M.)