Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimentaţia femeii care alăptează

Alimentaţia femeii care alăptează

Un articol de: Ecaterina Dalas - 04 Octombrie 2008

Alimentaţia femeii care alăptează nu trebuie să difere de alimentaţia corectă din afara perioadei de sarcină şi lactaţie, cu precizarea că necesităţile metabolice se reduc treptat, odată cu dispariţia treptată a modificărilor de sarcină ale organismului matern

Lactaţia are rolul de a reduce excesul ponderal câştigat în sarcină, cu condiţia ca mama să se alimenteze raţional, fără excese. La fel ca în timpul sarcinii, se vor evita medicamentele ce se elimină în lapte, drogurile, alcoolul, cafeaua în exces, de asemenea unele ceaiuri şi sucuri (ex. cola), ce pot conţine cofeină şi pot agita bebeluşul.

Există tot felul de opinii conform cărora unele alimente pot determina meteorism şi colici abdominale, opinii nefondate ştiinţific, de aceea recomandăm mamelor să mănânce tot ce doresc, iar în cazul în care constată efecte nedorite la un anumit aliment, să-l evite ulterior. Există posibilitatea ca unele alimente cu gust mai accentuat să modifice gustul laptelui (ex.: ardeiul iute, usturoiul, sosul de soia, lămâia, portocala, etc.) şi mama să constate fie scăderea apetitului sugarului, fie agitaţie şi colici abdominale (copilul se strânge şi se înroşeşte, plânge şi, uneori, refuză alimentaţia). În aceste situaţii este bine totuşi să se consulte un pediatru, pentru că poate fi vorba de o afecţiune reală şi doar în cazul în care aceasta s-a exclus să se pună pe seama alimentaţiei mamei.

Aşa cum am mai vorbit şi la alimentaţia gravidei, femeia care alăptează ar fi bine să evite afumăturile, mezelurile exagerat de sărate şi cu conţinut ridicat de conservanţi, potenţiatori de aromă, culoare, aromă artificială de fum, conservele, sucurile din comerţ, cu conţinut ridicat de zahăr, coloranţi, dulciurile şi snackurile din pungi de aluminiu, atât de toxice. Binevenite sunt toate alimentele proaspete: carne bine prelucrată termic prin gătit, peştele proaspăt, lactate pasteurizate, brânzeturi, ouă, legume proaspete, fructe, paste făinoase, sucurile naturale preparate în casă.

În general, atitudinea este „văzând şi făcând“. Mama se va alimenta în funcţie de preferinţe şi posibilităţi şi doar în cazul în care bebeluşul devine mofturos, agitat sau balonat şi cu colici se va evita alimentul cu gust mai accentuat, presupus a fi cauza, în acelaşi timp cu consultarea unui medic pediatru, pentru a exclude o afecţiune reală a copilului.