Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Alimentația în timpul sărbătorilor de iarnă
În perioada sărbătorilor de iarnă, toate familiile fac pregătiri intense pentru mese îmbelșugate. De cele mai multe ori, această perioadă este și cea a exceselor, mâncăm mai mult și mai greu. Medicii ne recomandă să nu abuzăm de alimentele bogate în calorii, grăsimi animale sau zaharuri și să optăm pentru o alimentație diversă și echilibrată.
Cum perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi, medicii sfătuiesc populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide, care ajută atât la atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia. „Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi de băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova.
Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cârnaţi, salată de boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Alimentați‑vă câte puțin, de mai multe ori pe zi, fie și la un interval de trei ore și, obligatoriu, una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Mâncărurile cu sosuri, maioneze se recomandă să se consume în cantități moderate, preferabil în prima parte a zilei.
Băuturile alcoolice pot fi consumate în funcţie de alimentele ingerate, dar nu în cantităţi exagerate. Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conţină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse pentru suferinzii de diabet. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii, diabeticii şi cei cu afecţiuni renale trebuie să evite alimentele sărate, iar hepaticii - consumul de alcool. Celor care au postit 40 de zile li se recomandă să înceapă masa cu alimente mai uşoare şi în cantităţi mici. Ar fi de preferat carnea de peşte sau de curcan, asortată cu multe legume şi fructe.
Consumul excesiv de maioneze, îmbunătăţite cu smântână şi muştar, sau de sărmăluţe grase, poate declanşa colici biliare, caz în care, de multe ori, este necesară intervenţia de urgenţă a chirurgului. În unele cazuri, după alimente prea fierbinţi, prea iuţi sau prea acre, apar ulcere sau chiar hemoragii digestive. Diabeticii pot să sufere decompensări grave, la fel ca şi persoanele cu predispoziţii spre diabet, după consumul de torturi, prăjituri cu mult zahăr şi garnisite cu dulceaţă. Ficatul şi inima sunt suprasolicitate după consumul de carne grasă de porc, dar mai ales după abuzul de băuturi alcoolice de tot felul. Alimentele nepreparate (salate, fructe) trebuie consumate în stare proaspătă, bine spălate, provenind din surse sigure și corect depozitate înaintea consumului. Mâncarea ușor alterabilă (alimente cu maioneză, smântână, anumite brânzeturi, ou, lebăr, carnați, alte mezeluri) se consumă imediat sau într‑un interval foarte scurt de timp după preparare. Produsele afumate trebuie evitate, întrucât prin afumare se produc cantități importante de nitriți, aceștia fiind un factor de risc în apariția cancerului gastric.
Carnea trebuie preparată termic, prin fierbere, la grătar sau cuptor. Consumul de carne roșie poate crea probleme pentru persoanele care suferă de gută.