Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Alimentație sănătoasă pe timpul verii
Vara este anotimpul ce ne oferă cele mai bune posibilități pentru o alimentație variată și sănătoasă, fiind sezonul în care găsim pe piață aproape tot tipul de fructe și legume proaspete. Având în vedere că temperaturile sunt foarte ridicate, vă vom prezenta în cele ce urmează o serie de sfaturi ale specialiștilor, pentru a avea o dietă potrivită pentru o viață sănătoasă.
Primul pas pentru o alimentație sănătoasă este în primul rând echilibrul alimentar. Toți specialiștii în domeniu recomandă să mâncăm din toate câte puțin, fără excese.
Și totuși, peste tot auzim deja arhicunoscutul îndemn „Pentru sănătatea dumneavoastră, evitați consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi”. Acesta este în principal ABC-ul unei vieți sănătoase, însă, având în vedere că acum temperaturile sunt ridicate, este bine să mai ținem cont de o serie de factori. Începând cu micul dejun, nutriționiștii sunt de părere că trebuie să includem vara patru grupe alimentare, respectiv cereale integrale, proteine cu puține grăsimi, lactate, fructe și legume. Prin consumul acestora, organismul nostru asimilează carbohidrați complecși, fibre, proteine și cantități scăzute de grăsimi, grăsimile și fibrele asigurând pentru o perioadă îndelungată senzația de sațietate.
În ceea ce privește fructele, oricare poate fi consumat cu plăcere în anotimul călduros, majoritatea având un conținut ridicat de apă. Totuși, este bine să profităm de pepene, care poate răcori și astâmpăra setea mult mai bine decât alte fructe. De asemenea, este bine să consumăm ananas, pepene gaben sau fructe de pădure. Toate sunt pline de substanțe nutritive sănătoase și conțin multe fibre. Având în vedere că vara este anotimul concediilor, mulți dintre noi participă și la tradiționalele grătare ce rumenesc cantități colosale de grăsimi și calorii. Ca să nu renunțăm totuși la ele, putem să adăugăm și o serie de legume delicioase pe lângă bucățile de carne, cum ar fi vânăta, dovlecelul, ciupercile sau ardeii grași. Cei care nu au experimentat încă legumele la grătar sunt sfătuiți să o facă deoarece sunt delicioase.
Tot în această perioadă puteți consuma ca atare sau sub formă de sucuri răcoritoare afine, piersici, caise, zarzăre sau prune. Evitați total sucurile carbogazoase. Au un conținut foarte ridicat de zahăr, balonează și nu potolesc setea, ci mai degrabă o provoacă.
Tot în aceasă perioadă cu temperaturi la limita suportabilității, putem consuma la prânz și cină foarte multe supe sau borșuri reci. Preparate cu multe legume și cu carne fără grăsimi pot fi alegerea perfectă pe timpul verii, ele răcorind organismul.
De asemenea, putem prepara numeroase supe creme din roșii, dovlecel, ardei, ceapă, morcov, brocoli, ciuperci sau napi pe care să le lăsăm apoi la frigider. Veți descoperi că împreună cu niște crutoane făcute chiar de dumneavoastră în cuptor, stropite cu ulei de măsline și oregano, sunt adevărate delicii culinare.
Tot în aceasă perioadă călduroasă puteți consuma foarte multe salate. Sunt legume de sezon foarte gustoase, hrănitoare și răcoritoare. De asemenea, foarte indicate sunt și brânzeturile, fiind hrănitoare și fără multe calorii. Eliminați alcoolul, excesul de sare și zahăr și orice fel de bătuturi carbogazoase, precum și pâinea albă. Specialiștii sunt de părere că toate acestea acționează nociv la nivelul digestiei, al sângelui, reduc nivelul de minerale și provoacă indigestie.
Un aspect deosebit de important pentru această perioadă este consumul de lichide. Dacă în mod normal, atunci când temperaturile sunt moderate, este indicat să consumăm minimum doi litri de lichide în fiecare zi, cu atât mai mult acum, când ne luptăm cu deshidratarea, trebuie să consumăm și mai multe lichide. Preferabil este să consumăm apă plată, sucuri naturale, ceaiuri și băuturi fără zahăr sau compoturi, la fel, neîndulcite. Cei obișnuiți cu lichide dulci pot folosi o linguriță de miere sau zahăr brun. (Mariana Bahcevan)