Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Alimente care pot influența efectul medicamentelor
Unele alimente pot interacționa și diminua efectul medicamentelor pe care le luați, dacă urmați vreun tratament, atenționează medicii citați de cotidianul britanic Daily Mail. Acțiunea medicamentelor prescrise în cazul unor afecțiuni cardiace, hipertensiune sau depresie, chiar și antibioticele, poate fi compromisă de anumite elemente chimice prezente, de exemplu, în unele sortimente de brânză, ceaiuri, sucuri de fructe, chiar şi în dulciuri.
Interacțiunea medicamentelor cu alimentele este în general minoră, dar există și cazuri în care problemele provocate pot fi grave şi pot pune în pericol viața, potrivit experților citaţi de Daily Mail. Iată șase alimente pe care ar trebui să le ocoliți dacă luați medicamente, enumerate de specialişti.
Sucul de grapefruit
Grapefruitul este cunoscut ca fiind un remediu bun pentru creșterea imunității și scăderea colesterolului. Atenție, însă! Dacă aveți colesterolul mărit, iar medicul v-a recomandat un tratament pe bază de statine, ar fi bine să evitați sucul de grapefruit, deoarece diminuează efectul medicamentelor pe bază de statine și chiar le pot face toxice. În mod normal, după administrarea medicamentului, statinele sunt descompuse în interiorul intestinelor de o enzimă denumită științific CYP3A, proces în urma căruia se diminuează cantitatea de statine care ajunge în sânge. Dacă bem suc de grapefruit înainte de a lua medicamentul anticolesterol, atunci un compus din acest suc, denumit furanocumarină, se atașează de enzima CYP3A, împiedicând-o să-și mai îndeplinească rolul. Acest lucru înseamnă că, prin descompunerea medicamentului, în sângele pacientului ajunge o cantitate mai mare de statine decât în cazul în care nu ar fi băut suc de grapefruit, cu efecte toxice la nivelul ficatului, amețeli și dureri musculare.
Experții americani de la Universitatea din Massachusetts spun că doar unele dintre medicamentele pe bază de statine interacționează în acest mod cu sucul de grapefruit, menționând printre acestea Atorvastatin (comercializat și sub denumirea Lipitor), Lovastatin (denumit și Mevacor) și Simvastatin (denumit și Zocor). Potrivit acelorași experți, există și statine care nu interacționează cu sucul de grapefruit, deoarece sunt descompuse în intestine de o enzimă diferită. Este cazul medicamentelor Fluvastatin (comercializat și sub denumirea Lescol) și Pitavastatina (sau Livalo).
Sucul de grapefruit poate interfera, de asemenea, cu medicamentele blocante ale canalelor de calciu, recomandate pacienților cu probleme ale tensiunii arteriale. Această categorie de medicamente acționează prin relaxarea pereților arteriali, ajutând astfel la scăderea tensiunii arteriale. Autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor atenționează că sucul de grapefruit poate bloca aceste canale de calciu, împiedicând acțiunea medicamentelor pentru tensiune.
Lemnul dulce
Folosit la prepararea unor dulciuri, ca supliment alimentar sau sub formă de ceaiuri, lemnul dulce poate interfera, ca și sucul de grapefruit, cu medicamente pentru tensiune, împiedicându-le să funcționeze. Aceste medicamente au rolul de a bloca acțiunea enzimei denumite ACE care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Lemnul dulce conține însă acid glicirizinic, care poate stimula producția de cortizol, hormonul stresului, în organism, cauzând astfel creșterea tensiunii arteriale. Alte medicamente a căror acțiune poate fi influențată negativ de lemnul dulce sunt corticosteroizii, prescriși pacienților cu astm bronșic, iar printre efectele adverse au fost semnalate slăbiciunea musculară și apariția de vânătăi.
Sunătoarea
Folosită sub formă de ceai sau supliment alimentar împotriva depresiei sau a unor manifestări specifice menopauzei, în combinație cu anumite medicamente, are efecte nedorite, care pot pune chiar viața în pericol, avertizează experții. În asociere cu antidepresive, sunătoarea stimulează secreția de serotonină, sau așa-numitul hormon al fericirii, provocând stări de agitație, surescitare, chiar convulsii și rigiditate musculară.
Ginkgo biloba
Un alt supliment vegetal care trebuie folosit cu atenție în asociere cu anumite medicamente este ginkgo biloba. Extractul din această plantă este bogat în flavonoide cu puternic efect antioxidant și substanțe de tip trepenoid care îmbunătățesc circulația sângelui, însă utilizat în combinație cu medicamente anticoagulante, acesta crește riscul de hemoragie.
Brânzeturi
Brânzeturile dure maturate, nelipsite în bucătăria cu specific italian sau franțuzesc, anumite tipuri de brânzeturi precum parmezanul, brânza cu mucegai albastru și emmentaler ar trebui evitate complet de cei care urmează un tratament cu medicamente antidepresive din categoria inhibitorilor monoaminoxidazei (IMAO). Aceste brânzeturi - la fel și mezelurile uscate, băuturile alcoolice, produsele din soia fermentată și varza murată - conțin un aminoacid denumit tiroamină, care, asemenea sunătoarei, stimulează secreția în exces de serotonină, cu riscurile aferente, și pot interacționa negativ, inclusiv cu medicamente în boala Parkinson și cu antibioticele.
Ceaiul verde
Deși este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice, ceaiul verde trebuie evitat în combinație cu anumite tratamente. Este cazul pacienților sub tratament cu anticoagulante pe bază de warfarină, care în asociere cu ceaiul verde crește riscul de hemoragie. Ceaiul verde trebuie evitat şi în timpul tratamentului cu propranolol (comercializat sub denumirea de Inderal) și metoprolol (Lopressor), deoarece cofeina prezentă în ceaiul verde, deși în cantitate mai mică decât în ceaiul negru, poate provoca creșterea pulsului și a tensiunii arteriale, anulând astfel efectul medicamentelor. (I. M.)