Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Alimente cu beneficii semnificative pentru sănătatea pielii
Cel mai mare organ al corpului uman și prima barieră în fața factorilor nocivi din mediu - poluanți din aer și din apă, radiații UV, microorganisme patogene, diferite obiecte și substanțe cu care venim în contact în activitățile noastre zilnice și care ne-ar putea vătăma - este pielea. Reprezintă o structură care constituie circa 15% din greutatea corpului, care împreună cu producțiile ei - unghiile și părul - formează sistemul tegumentar. Pe lângă apărarea față de elementele neprietenoase din exterior, acest organ asigură și eliminarea unor substanțe toxice rezultate din metabolism.
La nivelul pielii au loc, de asemenea, reacții de sinteză, activare și inactivare a unor hormoni sau a unor precursori, cum este vitamina D. Înnoirea pielii se face periodic, cu o ciclicitate de circa 28 de zile. Celulele de la suprafață sunt înlocuite de celule nou-formate în straturile profunde ale epidermei. Hrănirea acestor celule se face pe baza nutrienților și a oxigenului provenite din dermă, cel de-al doilea strat al pielii. Aici se găsesc numeroase vase de sânge care irigă pielea. Tot în dermă are loc producerea colagenului și a elastinei, principalele proteine care asigură elasticitatea și rezistența pielii. Sinteza acestora se face ca răspuns la semnalele estrogenului, iar „piesele de construcție” sunt reprezentate de aminoacizi, din care o parte semnificativă provine din dietă. O altă componentă chimică importantă a pielii este reprezentată de diferite lipide, cu rol protector față de radiațiile UV și de patogeni.
Pielea este și organul care expune cel mai repede semnele îmbătrânirii, în special pielea de pe față, gât și mâini, fiind expusă într-un grad mai mare la mediu. Îngrijirea pielii nu se referă, așadar, doar la menținerea unui aspect neted, luminos și plăcut, ci și la menținerea sănătății și a bunei funcționări. De altfel, sănătatea mai întotdeauna este completată de frumusețe. Este important să înțelegem că, de multe ori, aspectul pielii reflectă starea internă a organismului. Multe dintre obiceiurile noastre de zi cu zi sau sezoniere (cum este statul la plajă) își lasă amprenta asupra ei, contribuind fie la prevenirea îmbătrânirii premature, fie, dimpotrivă, la apariția ridurilor, a petelor pigmentare, a coșurilor și a altor probleme ale pielii.
Dincolo de evitarea expunerii prelungite la soare în perioada de vară-început de toamnă, prin adoptarea unei vestimentații care să acopere o suprafață cât mai mare din piele, utilizarea unui produs cu factor de protecție solară pe tot parcursul anului este de mare ajutor și chiar esențială în prevenirea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Este foarte important, totodată, să ne hidratăm corespunzător, să facem zilnic mișcare, inclusiv exerciții care să antreneze musculatura feței și a gâtului, să evităm fumul de țigară și consumul de alcool și să adoptăm o alimentație adecvată.
În afară de proteine și lipide de calitate, pielea beneficiază enorm de pe urma fitonutrienților și a unor micronutrienți, precum zincul, seleniul, vitaminele C, A și E. Cum nu mâncăm substanțe chimice, ci alimente complexe, este bine să ne orientăm către o dietă variată în care alimentele vegetale integrale să fie componenta majoritară. Acestea previn și ameliorează inflamația cronică responsabilă de apariţia acneei, dar și de formarea ridurilor. Sunt studii care demonstrează că alimentația bazată pe plante integrale este eficientă în întârzierea apariției semnelor îmbătrânirii.
Câteva dintre alimentele care aduc beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea pielii sunt fructele proaspete (căpșunele, portocalele, kiwi, strugurii ș.a.), legumele (roșiile, ardeiul gras, broccoli, cartofii dulci, dovleacul ș.a.), murăturile, oleaginoasele (nucile, migdalele, fisticul, semințele de in, chia, semințele de dovleac, avocado), produsele din soia (tofu, lapte de soia, tempeh, edamame), peștele gras (păstrăvul, heringul, somonul, macroul, tonul), ciocolata neagră, ceaiul verde. De asemenea, foarte importante sunt fibrele, care prin impactul pe care îl au asupra microbiotei intestinale modulează activitatea sistemului imunitar și, deci, procesele inflamatorii. O alimentație săracă în fibre - așa cum este alimentația omului modern, cu multe zaharuri și grăsimi saturate și de tip trans (din lactate grase, unt, carne roșie și semipreparate, ulei de cocos și de palmier, diferite dulciuri, margarină și produse de patiserie) - promovează și întreține inflamația, proces care stă la baza fenomenului de îmbătrânire nu doar a pielii, ci și a celorlalte sisteme de organe. Numeroase studii corelează bolile cronice ale secolelor 20-21 cu inflamația cronică: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, cancer și chiar depresie și Alzheimer.
Cât privește îngrijirea din exterior a pielii, este important să alegem și produse de igienă și cosmetice de calitate, care să nu agreseze pielea, să nu provoace iritații și reacții alergice și să completeze nutrienții din dietă.