Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimente de evitat când avem indigestie

Alimente de evitat când avem indigestie

Data: 25 Septembrie 2007

Dacă vă confruntaţi cu stările de disconfort digestiv sau diaree trebuie să eliminaţi din alimentaţie câteva alimente, până când simptomele scad în intensitate:

- cafeina: stimulează sistemul gastrointestinal, conducând chiar şi în cazul persoanelor sănătoase la contracţii ale musculaturii stomacului şi intestinului. Ba mai mult, are şi efect diuretic, ceea ce vă poate înrăutăţi situaţia;

- fibrele insolubile: fructele şi legumele în stare crudă, seminţele şi nucile/alunele stimulează sistemul digestiv. Pe de altă parte, fibrele solubile, precum pastele, orezul, cartofii copţi şi fulgii de ovăz, pot calma stomacul;

- alcoolul: irită sistemul gastrointestinal şi deshidratează organismul;

- grăsimile: o cantitate mare de grăsimi poate conduce la steatoree (prezenţa unei cantităţi anormale de grăsimi în fecale), o afecţiune destul de dureroasă. De asemenea, grăsimile stimulează activitatea peristaltică digestivă şi determină mişcări intestinale neregulate;

- băuturile carbogazoase: bulele înţepătoare de bioxid de carbon pe care le găsim în aceste băuturi pot cauza gaze în stomac şi intestine. Această senzaţie de balonare mai poate fi provocată şi de câteva alimente: ceapă, usturoi, fasole boabe, broccoli şi conopidă;

- carnea roşie: este sursă de vitamina B12 şi alte substanţe nutritive, însă este greu digerabilă. Este indicat să consumaţi carne de pui şi peşte, mult mai uşor digerate;

- grăsimile şi îndulcitorii artificiali: produsele care conţin îndulcitori artificiali ( sorbitol, manitol, sucraloza) pot conduce la diaree şi flatulenţă, chiar şi în cazul persoanelor cu un sistem digestiv sănătos;

- produsele lactate: acest avertisment este valabil doar pentru persoanele care nu tolerează lactoza şi care trebuie să evite aceste produse, deoarece accentuează simptomele de durere şi flatulenţă. O variantă adoptată de unele persoane constă în administrarea suplimentelor cu enzime, care ajută la digestia lactozei. În alte condiţii, produsele lactate constituie o importantă sursă de proteine şi calciu şi merită să le păstraţi în regimul alimentar. (sursa: www.topsanatate.ro)