Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimentele bogate în acizi omega 6 şi omega 3 favorizează obezitatea

Alimentele bogate în acizi omega 6 şi omega 3 favorizează obezitatea

Data: 11 August 2010

Un studiu realizat de cercetătorii francezi arată că un exces cronic de acid linoleic, mai cunoscut sub numele de omega 6, asociat cu un deficit de acid alfa-linoleic, faimosul omega 3, favorizează creşterea nivelului obezităţii de la o generaţie la alta. Omega 6 şi omega 3 sunt acizi graşi polisaturaţi esenţiali, indispensabili organismului uman, care nu îi poate produce singur şi, prin urmare, trebuie luaţi din alimentaţie. Omega 6 se găseşte îndeosebi în porumb, care este ingerat în cantităţi mari de animalele din crescătorii, cu care omul se hrăneşte (jumătate din lipidele consumate provin din carne şi din produsele lactate). Omega 3 este prezent mai ales în seminţele de in, rapiţă şi în peştele gras (somon, sardină sau scrumbie). Cantitatea de omega 6 ingerată a crescut în ultimele patru decenii cu 250%, în timp ce cea de omega 3 a scăzut cu 40%. Experţii recomandă un raport de cinci omega 6 la un omega 3, dar astăzi se consumă 15 omega 6 la un omega 3. "Se cunoaşte rolul benefic al omega 6 în tratarea hipercolesterolemiei şi cel al lui omega 3 în funcţionarea cerebrală. Însă, consumate în mod dezechilibrat, ele sporesc factorii care favorizează obezitatea şi pot avea consecinţe grave, pe termen lung, asupra sănătăţii umane", consideră cercetătorii.