Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimentele care provoacă indigestie

Alimentele care provoacă indigestie

Data: 20 Noiembrie 2007

Studiile efectuate arată că persoanele predispuse la boli care cauzează diaree, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, pot să-şi uşureze simptomele evitând câteva alimente.

Dacă vă confruntaţi cu stările de disconfort digestiv sau diaree trebuie să eliminaţi din alimentaţie câteva alimente până când simptomele scad în intensitate:

- cafeina stimulează sistemul gastrointestinal, conducând chiar şi în cazul persoanelor sănătoase la contracţii ale musculaturii stomacului şi intestinului. Ba mai mult, are şi efect diuretic, ceea ce vă poate înrăutăţi situaţia;

- fibrele insolubile - fructele şi legumele în stare crudă, seminţele şi nucile/alunele stimulează sistemul digestiv. Pe de altă parte, fibrele solubile precum pastele, orezul, cartofii copţi şi fulgii de ovăz pot calma stomacul;

- alcoolul irită sistemul gastrointestinal şi deshidratează organismul;

- grăsimile - o cantitate mare poate conduce la steatoree (prezenţa unei cantităţi anormale de grăsimi în fecale), o afecţiune destul de dureroasă. De asemenea, grăsimile stimulează activitatea peristaltică digestivă şi determină mişcări intestinale neregulate;

- băuturile carbogazoase - bulele înţepătoare de bioxid de carbon pe care le găsim în aceste băuturi pot cauza gaze în stomac şi intestine. Această senzaţie de balonare mai poate fi provocată şi de câteva alimente: ceapă, usturoi, fasole boabe, broccoli şi conopida;

- carnea roşie este o adevărată sursă de vitamina B12 şi alte substanţe nutritive, însă este greu digerabilă. Mai bine rămâneţi la alte surse de proteine - carne de pui şi peşte - care sunt mult mai uşor digerate;

- grăsimile şi îndulcitorii artificiali. Produsele care conţin îndulcitori artificiali - sorbitol, manitol, sucraloza - pot conduce la diaree şi flatulenţă, chiar şi în cazul persoanelor cu un sistem digestiv sănătos;

- produsele lactate. Acest avertisment este valabil doar pentru persoanele care nu tolerează lactoza şi care trebuie să evite aceste produse, deoarece accentuează simptomele de durere şi flatulenţă. O variantă adoptată de unele persoane constă în administrarea suplimentelor cu enzime, care ajută la digestia lactozei. În alte condiţii, produsele lactate constituie o importantă sursă de proteine şi calciu şi merită să le păstraţi în regimul vostru alimentar. (sursa: www.topsanatate.ro)