Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Alimentele necesare pentru sănătatea creierului
Creierul uman, deși ocupă doar 2% din corp, consumă cel puțin 20% din energia noastră. La fel ca și celelalte organe, are nevoie de anumite substanțe nutritive pentru o bună funcționare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică faptul că alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim capacităţile cognitive cu 20%.
Creierul uman consumă cea mai mare energie comparativ cu greutatea sa și trebuie să îi acordăm o atenție deosebită, inclusiv când vine vorba de hrană. Pentru a ne menține creierul sănătos, trebuie să îi oferim un „combustibil” potrivit pentru a ne asigura că dispune de toate substanțele nutritive necesare pentru a performa. Ingredientele din mâncarea pe care o consumăm zilnic pătrund în fluxul sanguin ajungând la creier, astfel, mâncarea pe care o consumăm ne influențează implicit capacitatea de a lucra sau de a ne concentra. Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică faptul că alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim capacităţile cognitive cu 20%. Creierul uman consumă enorm de multă energie, combustibilul principal fiind glucoza. În același timp, creierul obține energie din carbohidrați de calitate, legume, verdețuri și fructe. Pentru a te putea concentra pe parcursul zilei, este necesar să stabilizăm nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. „Pâinea albă şi dulciurile au un conţinut ridicat de glucoză, care îţi oferă un impuls de energie pe moment, pentru ca, în doar câteva minute, să te simţi brusc obosit. Cerealele integrale, cum sunt fulgii de ovăz, pâinea intermediară sau pastele integrale, eliberează glucoza treptat în sânge şi astfel vei avea energie peste zi. Un studiu american a arătat că o alimentație bogată în zahăr încetinește procesele cognitive ale creierului deoarece comunicarea dintre neuroni este mult mai dificilă”, arată Carla Camelia Popescu, tehnician nutriționist. Consumul produselor care conțin zahăr de sinteză crește riscul de anxietate și depresie, fiind afectată eficiența neurotransmițătorilor din creier responsabili cu echilibrarea emoțiilor.
Nutrienți importanți pentru un creier sănătos
Acizii graşi esenţiali nu pot fi sintetizaţi de organism, ci trebuie procuraţi din alimentaţie. Un rol important îl au acizii graşi Omega-3, care sunt implicaţi în menţinerea funcţiei cognitive. Surse bune de grăsimi sunt măslinele, avocado, peștele și uleiul presat la rece. Nucile sunt indicate pentru sănătatea acestuia, nu întâmplător nuca are forma emisferelor cerebrale și arată ca un creier. Un rol la fel de important îl au proteinele de calitate, fiind indicat să alegem pentru consum carne din animale crescute la curte și pește de captură. „Optați pentru produsele din lapte de capră deoarece structura laptelui este mult asemănătoare cu cea a laptelui matern, este mai ușor de digerat, comparativ cu laptele altor animale. Alegeți să mâncați simplu și natural, cât mai puțin procesat. Alimentația modernă și procesată ne face mai depresivi, anxioși, avem insomnii, dureri de cap, iritabilitate, nervozitate, stimă de sine scăzută. Organismul are mai multe toxine decât nutrienți”, spune nutriționistul.
Carența de vitamine provoacă stări depresive
Nutriționiștii atrag atenția asupra importanței prezenței anumitor vitamine în dieta zilnică, pentru sănătatea creierului. Vitaminele din complexul B au un rol-cheie în producerea de energie și metabolismul cerebral, suplimentarea acestora în tratamentul schizofreniei și epilepsiei dând rezultate bune. „Vitamina B1 este o sursă principală de energie pentru creier și e cea care e implicată în metabolizarea glucozei, combustibilul de care creierul are nevoie. Surse de vitamina B1 sunt mazărea, germenii de grâu, făina de ovăz, drojdia de bere, fasolea neagră”, a mai explicat specialistul. Carența de vitamina B12 și B3 duce la dureri de cap, insomnii, instabilitate emoțională și stări depresive. Vitamina B9, numită și acid folic, este implicată în metabolizarea proteinelor și a unor aminoacizi importanți pentru creier. Surse importante de vitamina B9 reprezintă frunzele verzi, broccoli, lintea și avocado. Vitamina E îmbunătățește atenția și memoria, alimente bogate în vitamina E fiind nucile, migdalele, carnea de pește și uleiul procesat la rece.