Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Aloe vera, „panaceul tinereții”
Cu siguranță ați auzit de Aloe vera și de proprietățile sale vindecătoare. Cristofor Columb avea planta la bordul navelor sale pentru a trata rănile. Grație multiplelor sale utilizări în medicina alternativă și în cosmetică, Aloe vera a mai fost numită „panaceul tinereții” sau, așa cum o numeau vechii egipteni, „planta nemuririi”. Frunza de Aloe conține aproximativ 220 substanțe active, cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi, toate cu dovedite calități curative.
Există circa 320 de specii de Aloe, dar numai „Aloe barbadensis” are proprietăți curative. Aloe vera se poate procura din centrele specializate și piețele de bricolaj și o puteți cultiva acasă la dumneavoastră, într-un ghiveci. În acest fel, veți avea întotdeauna un leac natural la îndemână.
Sfaturi: după ce ați rupt frunza, așteptați până când sucul de culoare galbenă se elimină în întregime. Acest lichid se numește rășină și conține un agent activ, puternic iritant - „aloina”, care acționează ca un purgativ și este puțin toxic. După ce s-a eliminat tot sucul galben, puteți rupe o bucată potrivită din frunză. Restul frunzei îl puteți păstra în frigider, într-o pungă, câteva zile.
Pentru uz extern: tăiați frunza. Gelul vizibil poate fi aplicat pe zona afectată a pielii. Se simte răcoros și are efect atenuant.
Pentru uz intern: eliberați gelul cu grijă, cu ajutorul vârfului unui cuțit. Îl puteți mânca direct sau îl puteți amesteca cu alte alimente. Nu-l încălziți, deoarece ingredientele curative vor fi distruse.
În cazul în care planta are cel puțin 12 frunze și în cazul în care acestea sunt suficient de mari, se poate tăia din frunzele inferioare. Lăsați frunzele rămase să se dezvolte. După ce au crescut noi frunze, puteți tăia din nou frunzele mai mici. Astfel, în trei luni se vor dezvolta aproximativ patru frunze. În acest fel, o plantă Aloe vera poate trăi până la 10 ani.
Indicații fitoterapeutice
Analizele plantei au arătat un conținut bogat în vitamine și anume:
- Vitamina A, necesară pentru producerea pigmentului responsabil de vederea nocturnă, pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților;
- Vitamina B4, cu influență în dezvoltarea creierului și în îmbunătățirea memoriei;
- Vitamina B9, cu rol în creșterea șanselor de concepție și scăderea riscului de malformații congenitale la nivelul creierului și măduvei spinării în cazul nou-născuților;
- Vitamina B 12 recunoscută pentru rolul important pe care îl are în prevenția anemiei, cât și pentru rolul în buna dezvoltare a copilului și prevenirea defectelor de tub neural la naștere;
- Vitamina C, cu rol în funcționarea normală a sistemului imunitar, a vaselor de sânge, a sistemului osos și pielii;
- Vitamina E sprijină sistemul imunitar și are grija de sănătatea epidermei.
Aloe vera conține șase agenți antiseptici, toți cu acțiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor și virusurilor; funcționează că un adevărat tonic pentru sistemul imunitar și prevenirea anemiei (macerat de Aloe și miere, câte o lingură de trei ori pe zi). Este un ajutor real în menținerea sănătății orale și contribuie la îmbunătățirea funcției cerebrale și cognitive și în încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.
Este indicată și pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal și o digestie ușoară (două linguri de miere de albine se fierb 3 minute cu un vârf de cuțit de frunze uscate de Aloe, în 250 ml apă, și se iau câte 3 linguri pe zi, înainte de mese ).
Intern, se mai folosește și sub formă de macerat, sirop, tinctură sau ceai, în combinație cu alte plante, produse ce le puteți găsi în cadrul Centrului Aroma Iași, în rețete atent elaborate de prof. univ. dr. Constantin Milică.
În cosmetică stimulează producția de colagen, sprijină sănătatea scalpului. Cea mai bună formă de Aloe vera de a vă folosi pe păr este gelul brut al plantei. Puteți cumpăra acest gel în aproape orice farmacie sau se poate scoate din frunze tăiate proaspăt. Gelul este limpede la culoare și ușor apos. După ce ați lăsat să stea o oră, clătiți gelul cu un șampon ușor.
Aloe vera este considerat un laxativ natural, dar trebuie folosită prudent (doză recomandată de 0,04 până la 0,17 grame de suc). Dacă aveți boală Crohn, colită sau hemoroizi, nu trebuie să consumați Aloe vera. Poate provoca crampe abdominale severe și diaree. Trebuie să încetați să luați Aloe vera, dacă luați alte medicamente (poate scădea capacitatea organismului de a absorbi medicamentele). De asemenea, trebuie să fiți atenți la Aloe, dacă utilizați cremă de hidrocortizon pe piele.
Utilizarea produselor cu Aloe vera este contraindicată copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează. O cură cu gel se face fie cu un sirop, fie cu un gel obținut în urma procesării în laborator. Aloe conține și substanțe toxice, astfel încât este indicat să folosim produse doar din farmacii și din magazine naturiste.
**
Ing. drd. Daniela Troia este specializată în protecția plantelor – plante medicinale. A fost colaboratoare apropiată a cunoscutului specialist în fitoterapie prof. univ. dr. Constantin Milică (1929-2018), a cărui activitate o continuă în cadrul Centrului Aroma din Iași)