Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
AMFOR, şi în acest an un sprijin pentru pelerinii veniţi la moaştele Sf. Dimitrie
Organizaţia filantropică medicală AMFOR (Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români) şi-a respectat angajamentul de a veni, prin acordarea de asistenţă medicală de urgenţă, în sprijinul pelerinilor veniţi din toată ţara şi cu ocazia hramulului Sfântului Cuvios Dimitrie Cel Nou de la Bucureşti, în perioada 23-28 octombrie 2011. AMFOR a fost înfiinţată în 1994, la iniţiativa Preafericitului Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fiind o organizaţie în care se poate înscrie orice medic, farmacist sau persoane cu altă pregătire, care promovează activitatea medicală şi valorile creştin-ortodoxe.
Medici cu experienţă, primari sau specialişti, medici rezidenţi, cât şi studenţi la medicină, împreună cu asistenţi medicali, au asigurat gardă continuă, acordând asistenţă medicală unui număr de 489 de pelerini veniţi la Bucureşti. Cazurile mai dificile au fost direcţionate, cu ajutorul Serviciilor de Ambulanţă şi ale SMURD, către unităţile medicale. Activitatea de voluntariat de asistenţă medicală a fost asigurată de 10 medici, coordonaţi de dr. Aurelia Luchian şi de dr. Angelica Dumitrescu Noica, în cele trei corturi de prim ajutor amplasate la baza Dealului Patriarhiei, corturi aparţinând Crucii Roşii Române. Veche membră AMFOR, d-na farmacistă Liliana Voroneanu, a pus la dispoziţie o parte din medicamentele necesare la punctele de prim ajutor. Printre cei care au primit primul ajutor s-au numărat persoane cu afecţiuni cronice, care au solicitat acordarea de asistenţă medicală ca urmare a simptomelor apărute pe fondul oboselii, al expunerii la frig sau din cauza faptului că au uitat să ia la timp medicaţia recomandată, mai ales pentru hipertensiunea arterială sau cardiopatia ischemică. Au mai fost cazuri de tulburări digestive, spasmofilie, entorse. Colaboratori vechi şi de nădejde, voluntarii de la Crucea Roşie Română - Filiala Sector 4 Bucureşti, coordonaţi de d-na director Venera Vasiliu şi de Iulian Bobîrnea, au fost cei care au adus pelerinii cu probleme de sănătate la punctele de prim ajutor. De asemenea, pe toată lungimea rândului, inimoşii voluntari ai Crucii Roşii Române au efectuat patrule pentru a depista la timp toate cazurile care ar putea necesita acordarea primului ajutor. De real sprijin au fost şi jandarmii, care au semnalat cazurile de persoane cu probleme de sănătate. (Dr. Cristina Mihaela Ghiciuc, membră AMFOR)