Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Apolipoproteina B, indicator al bolilor inimii
Apolipoproteina B este apolipoproteină primară a lipoproteinelor cu densitate mică (low density lipoproteins-LDL sau aşa numitul „colesterol rău“), care are responsabilitatea transportului colesterolului la ţesuturi.
Apolipoproteina acţionează asupra diferiţilor receptori LDL ai diferitelor celule din organism. Astfel, putem considera că această apolipoproteină poate fi responsabilă de producerea de plăci de aterom (ateroscleroză). Există dovezi că nivelul de apolipoproteină este un indicator mai important al riscului de boală cardiacă decât colesterolul total sau LDL-ul. Niveluri crescute de Apolipoproteina B (APOB) se asociază cu boli de inimă. Există un factor genetic care predispune la creşteri ale APOB, dar şi dieta alimentară are un rol foarte important. Apolipoproteina B se regăseşte în plasmă, sub două forme: APOB 48 şi APOB 100. Prima este sintetizată exclusiv de către intestinul mic, iar cea de-a doua de către ficat. Pentru persoanele care au boală coronară (afectare a arterelor coronare) sau risc de a dezvolta o asemenea afecţiune, s-a stabilit că un nivel de sub 0,9 g/l este fiziologic (normal). (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)