Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Boala Addison poate fi depistată prin testarea nivelului cortizolului
Cortizolul este un hormon corticosteroid produs de către cortexul glandei suprarenale, fiind implicat în răspunsul la stres. Cantitatea de cortizol prezentă în sânge parcurge variaţii, astfel încât nivelul maximum este întâlnit spre orele dimineţii (la trezire), iar nivelul minimum este la aproximativ 3 ore după ce adormim. Valorile normale sunt de 20 mg/zi sau de 55 micromoli/zi.
Testările sângelui şi urinii pentru cortizol sunt folosite pentru a diagnostica, în special, sindromul Cushing şi boala Addison. Amândouă sunt boli severe şi semnifică afecţiuni la nivelul glandelor suprarenale. Unii doctori folosesc testarea cortizolului din salivă pentru a pune diagnosticul de sindrom Cushing, însă această practică nu s-a răspândit foarte mult. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)