Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: CA19-9, markerul cancerului de pancreas
CA19-9 este prezent în ţesutul epitelial fetal al stomacului, intestinului, ficatului şi al pancreasului. La adult, poate fi găsit în pancreas, ficat, plămân şi în tractul biliar. Este folosit ca marker pentru cancerul de pancreas, având valori crescute mai ales în stadii avansate. De asemenea, acest marker are indicaţie în diagnosticarea şi monitorizarea cancerului colorectal şi ovarian.
Valoarea diagnostică a markerului este orientativă, căci medicul va trebui să efectueze investigaţii suplimentare pentru a determina cauza şi stadiul unui eventual neoplasm, sugerat de CA19-9. Cea mai importantă utilizare a markerului CA19-9 s-a demonstrat a fi monitorizarea eficacităţii tratamentului administrat bolnavilor cu neoplasm. Postoperator, persistenţa unor niveluri crescute are semnificaţia neextirpării în întregime a tumorii sau prezenţa metastazelor. Valori crescute ale CA19-9 pot fi depistate şi în alte cancere (cancerul hepatic, cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul uterin, cancerul ovarian mucinos, cancerul colorectal). De asemenea, un rol important i se atribuie markerului CA19-9 în cancerul de căi biliare. Valorile normale ale acestui marker sunt <35 U/ml. Valori considerate a fi creşteri moderate sunt cele cuprinse în intervalul 35-100 U/ml, iar valorile cele mai importante prin prisma atitudinii terapeutice pe care o impun sunt cele ce depăşesc 100 U/ml. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti – www.focuslab.ro)