Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: CEA, marker al cancerului colorectal
CEA reprezintă antigenul carcinoembrionar. În sângele uman există două tipuri de antigeni carcinoembrionari. Cea mai importanta formă circulantă este izoantigenul CAB, care manifestă o specificitate ridicată pentru cancerele digestive.
Valorile normale în sânge ale CEA sunt mai mici decât 2,5 ng/ml. Celulele canceroase produc mari cantităţi de CEA, dar acest marker se găseşte în mod normal (în mici cantităţi) în sângele persoanelor sănătoase. CEA se recomandă, în principal, în monitorizarea cancerului colorectal, mai ales atunci când se pune problema metastazării acestuia. CEA poate fi folosit şi după tratamentul cancerului colorectal, pentru detectarea unei recidive a acestuia. CEA poate totuşi să se găsească la valori mari şi în alte tipuri de cancer, cum ar fi: melanomul, limfomul, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, cancerul gastric, tiroidian, renal, hepatic, ovarian, cancerul de vezică urinară şi de col uterin. Valori mari ale CEA se pot găsi şi în unele afecţiuni benigne, incluzând inflamaţii osoase, pancreatită, afecţiuni hepatice. De remarcat faptul că şi fumatul poate determina creşterea valorilor CEA peste normal. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)