Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: CRP poate depista anumite boli inflamatorii
Proteina C Reactivă (CRP) este o proteină care apare cu răspuns rapid la bolnavii cu diferite infecţii microbiene (cu streptococ, pneumococ etc.), în inflamaţii (reumatism), în infarctul miocardic, în tumori, etc.
Rolul principal al Proteinei C Reactive rezidă în fixarea şi neutralizarea substanţelor toxice provenite din leziunile celulare. Proteina C reactivă este o proteină care nu există în mod normal în serul uman. Aceasta poate măsura şi riscul ca un pacient să prezinte o boală cardiovasculară. Astfel, daca are o concentraţie de sub 1mg/l, atunci riscul este practic 0, iar daca are peste 3mg/l atunci riscul este foarte ridicat. Dozarea CRP e utilă în: - depistarea proceselor inflamatorii sistemice (cu excepţia lupusului eritematos diseminat şi a rectocolitei hemoragice); - aprecierea eficacităţii tratamentului antiinfecţios, sau antiinflamator; - detectia precoce a unor complicaţii postoperatorii (infecţii ale plăgii, tromboze, pneumonie); - diferenţierea intre infecţie şi reacţie de rejet după transplant de măduvă osoasă. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)