Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Deficienţele de coagulare, depistate cu testul PT-AP
Timpul Quick (PT-AP) este un test screening pentru diagnosticul deficienţelor de coagulare. Valorile normale variază între 12-15 secunde. Timpul Quick depăşeşte limitele normale în următoarele afecţiuni: hipoprotrombinemie; parahemofilie Owren şi Alexander; deficienţe asociate (avitaminoză K, hepatită gravă, ciroză); hipo- şi afibrinogenemii; anticoagulanţi circulanţi, imunoglobuline anormale; monitorizare a tratamentelor cu anticoagulante orale de tip antivitamina K1.
Valori scăzute alte timpului Quick se întâlnesc în numeroase boli (boli de sânge, boli de ficat), în lipsa vitaminei K, după un tratament cu medicamente anticoagulante, cu aspirină, salicilaţi. În vederea stabilirii mai precise a cauzelor care perturbă coagularea sângelui, medicul mai poate recomanda şi alte analize. Toate aceste analize sau probe de coagulare a sângelui se fac atunci când se suspectează diferite boli în care coagularea sângelui este fie prea lentă, fapt ce predispune la hemoragii, fie prea rapidă, situaţie care favorizează formarea de cheaguri în vasele sanguine. De asemenea, aceste analize se mai fac şi înaintea operaţiilor chirurgicale, pentru a se stabili dacă nu există riscul unei hemoragii, la persoanele care prezintă sângerări repetate din cavitatea nazală (epistaxis), gingii (gingivoragii), precum şi la bolnavii sub tratament cu medicamente anticoagulante, pentru a urmări efectul acestora. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)