Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Determinarea amilazei, utilă în diagnosticul bolilor de pancreas
Amilazele sunt enzimi hidrolitice ale amidonului. Dacă sângele sau urina au activitate amilazică, aceasta se datorează în special enzimei amilaza din pancreasul exocrin. Alături de această activitate, întâlnim alţi factori cu activitate de scindare a amidonului, între aceştia menţionându-se activitatea ficatului, a musculaturii striate, a rinichilor, a glandelor salivare. Amilazuria (prezenţa enzimei Amilaza în urină) este deosebită de amilazemie, căci aceasta din urmă indică, în diverse afecţiuni, valori patologice doar pentru o perioadă redusă, în timp ce amilazuria rămâne la valori ridicate un timp mai îndelungat. Astfel, aceasta capătă o utilitate sporită în diagnostic.
Valorile normale ale amilazuriei sunt cuprinse între 5.000-8.000 de unităţi internaţionale sau între 8-64 de unităţi Wohlgemuth. Determinările cantitative ale amilazei, atât în sânge, cât şi în urină, sunt utile în diagnosticul bolilor care interesează cu precădere pancreasul. Creşteri ale amilazei se întâlnesc în boli extrapancreatice, în afecţiuni pancreatice, în boli ale aparatului cardiovascular, ale aparatului respirator, ale aparatului uro-genital, boli ale aparatului digestiv, boli ale glandelor anexe ale tubului digestiv (insuficienţă hepatică, hepatita cronică activă, colecistita acută cronică), boli de nutriţie, boli infecţioase. Valori reduse apar în: hepatite cronice, ciroze hepatice, carcinom hepatic, alcoolism cronic. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti – www.focuslab.ro)