Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Determinarea hemoglobinei glicozilate, utilă în monitorizarea tratamentului la diabetici
Hemoglobina glicozilată (hemoglobina A1c) este o formă de hemoglobină folosită în special pentru a identifica concentraţia plasmatică a glucozei, de-a lungul timpului. Glicozilarea hemoglobinei este implicată în neuropatia diabetului zaharat şi în retinopatia diabetului zaharat. În ciclul de 120 de zile cât trăiesc globulele roşii, moleculele de glucoză se leagă de hemoglobină, formând hemoglobina glicozilată.
La persoanele cu diabet prost controlat, se observă creşteri ale acestei hemoglobine glicozilate. Măsurând hemoglobina glicozilată, putem determina eficacitatea tratamentului prin monitorizarea pe termen lung a reglării nivelului de glucoză serică. Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate - cele pe care le întâlnim la persoanele sănătoase - sunt cuprinse între 4%-5,9%. Persoanele cu diabet zaharat au adesea concentraţii crescute de hemoglobină glicozilată. Unele dintre tratamentele diabetului zaharat au ca scop reducerea valorilor hemoglobinei glicozilate. Însă, o hemoglobină glicozilată de peste 7% înseamnă un control al glicemiei foarte slab. Creşteri ale valorilor hemoglobinei glicozilate se mai pot întâlni şi în bolile cu deficit de folate sau vitamina B12. Testul hemoglobinei glicozilate nu se face dacă, recent, a existat o schimbare majoră în dietă sau dacă s-a instituit un tratament în ultimele 6 săptămâni. De asemenea, testul nu este utilizat pentru cei diagnosticaţi cu anemie hemolitică sau cu alte hemoglobinopatii. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)