Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Examenul coproparazitologic identifică bolile provocate de paraziţii intestinali
Examenul coproparazitologic este o metodă utilizată în laboratoarele de microbiologie clinică în scopul identificării paraziţilor intestinali. Gravitatea bolii produse de parazit este condiţionată atât de virulenţa acestuia, de intensitatea infestării, cât şi de capacitatea de apărare a gazdei. Din interacţiunea dintre mecanismele de agresiune, respectiv de apărare ale celor două categorii de organisme pot apărea fie stări asimptomatice, fie manifestări clinice minore, la organisme imunocompetente, fie forme foarte grave de boală, la organisme imunoincompetente. Examenul coproparazitologic este recomandat în următoarele situaţii:
- tulburări gastro-intestinale (inapetenţă, greaţă, vomă, eructaţii, flatulenţă, dureri abdominale, diaree cu sau fără sânge); - simptome neurologice (iritabilitate, insomnie, cefalee, ameţeală, crize convulsive) şi alergice (prurit anal, nazal) precum şi simptomatologie generală (astenie, stagnare pondero-staturală la copii, scădere ponderală uneori marcată la adulţi, subfebrilitate, hipertensiune arterială); Din cauza faptului că o mare varietate de microorganisme folosesc calea enterală pentru pătrunderea în organism, cu consecinţe patogenice şi clinice, examenul coproparazitologic este unul din cele mai solicitate examene de laborator. Identificarea unui parazit în proba coprologică examinată confirmă fie starea de boală, fie de purtător şi se comunică urgent celui care a solicitat examenul. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)