Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Analize medicale: Feritina crescută indică o anemie prin deficit de fier
Feritina este un complex globular proteic care păstrează fierul într-o formă solubilă şi non-toxică. Dacă nivelurile de feritină sunt crescute, înseamnă că există fier în exces în organism, care va fi excretat prin materii fecale. Dacă nivelurile feritinei sunt scăzute, există un risc ca fierul să fie insuficient în organism, putând duce la apariţia anemiei.
Odată cu instalarea anemiei, testarea nivelului seric al feritinei este cel mai sensibil test de laborator pentru depistarea anemiei prin deficit de fier. Feritina este, de asemenea, folosită ca marker în tulburările cu exces de fier, cum ar fi porfirie, hemocromatoză. În aceste tulburări, nivelurile sanguine de feritină pot fi anormal de ridicate.
Testarea nivelului feritinei se face pe sânge. Valori normale înregistrate sunt cuprinse între 12-300 ng/ml la bărbat şi între 12-150 ng/ml la femeie. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)