Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Fosforemia mărită poate indica hipervitaminoza D
Fosforemia reprezintă concentraţia de fosfor din sânge. Denumirea corectă, din punct de vedere medical, a nivelului sanguin al fosforului este, în fapt, de fosfatemie. Valorile normale ale fosfatemiei sunt: la nou-născut: 4,5-7 mg la 100 ml sânge; la copil: 5 mg la 100 ml sânge; la adult: 3,5-4,5 mg la 100 ml sânge.
Principalele afecţiuni cauzate de variaţiile patologice ale fosforemiei sunt: hiperfosfatemia (termenul reprezintă creşteri ale nivelului de fosfor din sânge): acromegalie, gigantism, hipoparatiroidie, hipervitaminoză D; hipofosfatemia (scăderi): hiperparatiroidie, întârzieri în creştere de diverse etiologii. Determinarea nivelului sanguin de fosfor este importantă alături de determinarea nivelului sanguin de calciu în calculul nivelului de mineralizare a osului, deoarece între cele două există o relaţie de proporţionalitate directă. De asemenea, un rol important îl are acidul fosforic, a cărui valoare normală în sânge este de aproximativ 10 mg. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)