Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Free PSA, recomandat ca test screening la bărbaţii peste 50 de ani
Free PSA (fPSA) se impune în determinarea fracţiei libere a PSA-ului (antigenul specific prostatic) pentru creşterea specificităţii PSA-total în diagnosticarea cancerului de prostată, atunci când valorile acestuia sunt cuprinse între 4 şi 10 ng/ml.
Dacă valoarea Free PSA este mai mică decât 19% din valoarea PSA-total, se apreciază că pacientul are, probabil, cancer prostatic ce trebuie, ulterior, certificat prin biopsie. Determinarea concentraţiei de PSA şi fPSA se face în scop de diagnostic pentru : - hiperplazii benigne de prostată (BHP); - carcinom de prostată; - prostatite, uretrite, postcistoscopii, post tuşeu rectal; - monitorizarea tratamentului postprostatectomie, iradiere, tratament hormonal în cancer prostatic. Valorile PSA-total şi Free PSA se interpretează în corelaţie cu constatările tuşeului de prostată. Dacă PSA-total este între 4-10 ng/ml şi tuşeul de prostată e pozitiv se recomandă biopsie prostatică, pentru luarea unei decizii terapeutice. Determinarea concentraţiei serice de PSA-total şi fPSA se recomandă ca test screening la toţi bărbaţii peste 50 ani, însoţit de un tuşeu prostatic. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)