Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Free PSA, recomandat ca test screening la bărbaţii peste 50 de ani
Free PSA (fPSA) se impune în determinarea fracţiei libere a PSA-ului (antigenul specific prostatic) pentru creşterea specificităţii PSA-total în diagnosticarea cancerului de prostată, atunci când valorile acestuia sunt cuprinse între 4 şi 10 ng/ml.
Dacă valoarea Free PSA este mai mică decât 19% din valoarea PSA-total, se apreciază că pacientul are, probabil, cancer prostatic ce trebuie, ulterior, certificat prin biopsie. Determinarea concentraţiei de PSA şi fPSA se face în scop de diagnostic pentru : - hiperplazii benigne de prostată (BHP); - carcinom de prostată; - prostatite, uretrite, postcistoscopii, post tuşeu rectal; - monitorizarea tratamentului postprostatectomie, iradiere, tratament hormonal în cancer prostatic. Valorile PSA-total şi Free PSA se interpretează în corelaţie cu constatările tuşeului de prostată. Dacă PSA-total este între 4-10 ng/ml şi tuşeul de prostată e pozitiv se recomandă biopsie prostatică, pentru luarea unei decizii terapeutice. Determinarea concentraţiei serice de PSA-total şi fPSA se recomandă ca test screening la toţi bărbaţii peste 50 ani, însoţit de un tuşeu prostatic. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)