Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Glicozuria poate ajuta în diagnosticul bolilor hepatice
Glicozuria reprezintă glucoza în urină. În mod normal, urina nu conţine glucoză care să poată fi dozată cantitativ prin metode obişnuite, dacă valorile glicemiei nu depăşesc capacitatea maximă de reabsorbiţie tubulară a glucozei (Tmax < 178 mg). Prin procedee specifice, se poate face o determinare cantitativă şi se acceptă că o cantitate normală de glucoză în urină este de 50 mg în 24 de ore.
În urină pot apărea glucidele, ca urmare a tipului de alimentaţie, dar şi ca urmare a unor stări fiziologie (de exemplu lactoza în sarcină, în ultimul trimestru de sarcină sau la copiii distrofici). Fructoza poate să apară în urină după consumul de fructe, în defectele enzimatice ale diabetului sever. Dacă testele indică prezenţa glucozei în urină şi aceste valori se corelează şi cu o creştere peste normal a glicemiei, atunci diagnosticul este orientat către un diabet zaharat. Prezenţa de glucoză doar în urină, cu valori normale ale glicemiei, semnifică un diabet renal. Dacă prezenţa glucozei se corelează cu cea a aminoacizilor, atunci diagnosticul se orientează către existenţa unor boli ale tubilor nefronului, cauzate, cel mai probabil, de deficit enzimatic. De asemenea, sunt de luat în calcul afecţiunile hepatice. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)