Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Nivelul crescut de PTH poate indica cancerul paratiroidian
Hormonul Paratiroid (PTH) este secretat de către glandele paratiroide şi conduce la creşterea concentraţiei de calciu din sânge. De asemenea, hormonul paratiroid reduce nivelul de fosfaţi absorbiţi în tubii proximali ai rinichiului, ceea ce înseamnă că mai mulţi fosfaţi sunt eliminaţi prin urină. Totuşi, hormonul paratiroidian favorizează absorbţia de fosfor din intestin şi din os, şi trecerea lui în circulaţie, ceea ce conduce la o anulare a deficitului creat în urma excreţiei crescute.
Un nivel crescut de hormon paratiroidian în sânge este cunoscut ca hiperparatiroidism. Dacă glandele paratiroide sunt cauza, atunci se numeste hiperparatiroidism primar. Cauzele sunt adenomul paratiroidian, hiperplazia paratiroidiană, cancerul paratiroidian. Daca altceva reprezintă cauza nivelului crescut de hormon, atunci se numeşte hiperparatiroidism secundar şi se întâlneşte de obicei în insuficienţa renală cronică. Un nivel scăzut de PTH în sânge este cunoscut ca hipoparatiroidism, cauzele cele mai dese fiind de natură iatrogenă. Astfel, manevrele chirurgicale duc cel mai des la afectări ale paratiroidelor (de exemplu în chirurgia tiroidiană). De asemenea, se mai întâlnesc cazuri de hipoPTH în boli autoimune şi în tulburări metabolice ereditare. PTH poate fi măsurat în sânge în diferite forme: pth intact, n-terminal pth, c-terminal pth, iar testele sunt diferite în funcţie de caz şi de clinică. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)