Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Nivelul de cortizol ajută la diagnosticul bolii Addison
Cortizolul este un hormon corticosteroid produs de către cortexul glandei suprarenale, fiind implicat în răspunsul la stres. Acesta creşte tensiunea arterială, glicemia şi poate cauza infertilitate la femei.
Cantitatea de cortizol prezentă în sânge parcurge variaţii, astfel încât nivelul maxim este întâlnit spre orele dimineţii (la trezire), iar nivelul minim este la aproximativ 3 ore după ce adormim. Valorile normale sunt de 20 mg/zi sau de 55 micromoli/zi. Testările sângelui şi urinii pentru cortizol sunt folosite pentru a diagnostica, în special, sindromul Cushing şi boala Addison. Amândouă sunt boli severe şi semnifică afecţiuni la nivelul glandelor suprarenale. Unii doctori folosesc testarea cortizolului din salivă, pentru a pune diagnosticul de sindrom Cushing, însă această practică nu s-a răspândit foarte mult. Cele mai frecvente tipuri de teste ce se fac pentru a stabili nivelul producţiei de cortizol în exces sunt testările pe salivă şi, mai ales, pe urină. Odată ce s-a determinat un nivel anormal de cortizol, doctorul va efectua alte teste, pentru a stabili cu certitudine dacă există un exces sau, din contră, un deficit de cortizol în organism şi pentru a-i determina cauza. La cei mai mulţi oameni, nivelul de cortizol este foarte mic la culcare şi este maxim la trezire, dimineaţa. Acest tipar se va schimba dacă o persoană îşi modifică ritmul somn-veghe. Concentraţii normale sau crescute dimineaţa, corelate cu unele care nu scad seara, sugerează o hipersecreţie de cortizol. De asemenea, trebuie ştiut că sarcina, stresul fizic şi emoţional şi boala pot duce la creşterea nivelului de cortizol. Creşterea cortizolului sanguin poate fi cauzat şi de hipertiroidism sau de obezitate. Tratamentele cu spironolactona, hidrocortizon cresc, de asemenea, nivelul de cortizol. Scăderea nivelului de cortizol poate apărea ca urmare a hipotiroidismului sau administrării de hormoni steroidieni. Pentru testare, pacientul trebuie să ţină o dietă, în care concentraţia de sare este de 2-3 grame/zi şi să-şi limiteze efortul fizic cu 10-12 ore înainte de test. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)