Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Testarea antigenului carcinoembrionar CEA poate depista diverse tipuri de cancer
CEA reprezintă antigenul carcinoembrionar. În sângele uman se află două tipuri de antigeni carcinoembrionari. Cea mai importantă formă circulantă de antigen carcinoembrionar pare a fi izoantigenul CAB, care manifestă o specificitate ridicată pentru cancerele digestive.
Valorile normale în sânge ale CEA sunt mai mici decât 2,5 ng/ ml. Celulele canceroase produc mari cantităţi de CEA, dar acest marker se găseşte în mod normal (în mici cantităţi) în sângele persoanelor sănătoase. Valori mari de CEA se găsesc la persoane cu cancer sau cu anumite afecţiuni benigne. CEA se recomandă a se testa, în principal, în monitorizarea cancerului colorectal, în special când se pune problema metastazării acestuia. CEA poate fi folosit şi după tratamentul cancerului colorectal, pentru detectarea unei recidive a acestuia. CEA poate, totuşi, să se găsească la valori mari şi în alte tipuri de cancer, cum ar fi: melanomul, limfomul, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, cancerul gastric, tiroidian, renal, hepatic, ovarian, cancerul de vezică urinară şi de col uterin. Valori mari ale CEA se pot găsi şi în unele afecţiuni benigne, incluzând inflamaţii osoase, pancreatită, afecţiuni hepatice. De remarcat faptul că şi fumatul poate determina creşterea valorilor CEA peste normal. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)