Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Testarea Citomegalovirusului IgM, utilă în triajul donatorilor de organe
Citomegalovirusul (CMV) determină sindroame proteiforme atât la copil, cât şi la adult. Infecţia este frecventă şi afectează o mare parte din populaţie, dar boala asociată infecţiei este relativ rară. La nou-născut, CMV poate induce un sindrom congenital cu evoluţie fatală. Afecţiunea apare frecvent asimptomatic, 70-90% din populaţia adultă având anticorpi pentru infecţia cu CMV. Diagnosticul serologic este cel mai util şi constă în diferenţierea anticorpilor specifici de tip IgM şi IgG. Prezenţa anticorpilor IgM-CMV în ser este importantă pentru: diagnosticul infecţiei verticale cu CMV, când în sângele din cordonul ombilical se depistează IgM-CMV; diagnosticul infecţiei acute sau recente cu CMV.
Anticorpii IgM-CMV apar la câteva săptămâni după infecţie, se menţin în titru crescut în ser câteva săptămâni, după care nivelul seric începe să scadă treptat, în decurs de 4-6 luni. Ocazional, anticorpii IgM-CMV sunt prezenţi în ser timp de câţiva ani. Existenţa anticorpilor IgM-CMV în ser nu permite a face distincţie între infecţia primară şi cea secundară cu virusul citomegalic, deoarece reactivarea unei infecţii cronice este însoţită de apariţia acestor anticorpi în serul bolnavilor cu deficienţă imună. Prezenţa anticorpilor IgG-CMV în ser confirmă infecţia cronică cu CMV. Aceste teste serologice sunt utile pentru triajul donatorilor de sânge sau de organe şi pentru supravegherea epidemiologică. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)