Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Testarea globulinelor serice poate ajuta la diagnosticarea unor boli microbiene
Proteinele totale din ser sunt descompuse în 5 categorii de substanţe, numite fracţiuni proteinice. Valorile medii normale ale acestor fracţiuni (care se referă la persoanele de vârstă adultă şi normal hrănite) pot să varieze până la 10% în plus sau în minus, în special la copii, vârstnici sau la persoane care nu se alimentează normal.
Valori normale: - albumine: 52-62%; - globuline: 38-48% (din care alfa-1 globuline - 2-5%; alfa-2 globuline - 6-9%; beta-globuline - 8-11%; gamma-globuline - 14-21%). Dacă se împarte valoarea albuminelor la valoarea globulinelor (A/G) se obţine un raport, care, la oamenii sănătoşi, este de 1,2-1,5. Creşterea raportului A/G nu are importanţă prea mare, dar scăderea acestui raport sub cifra 1 arată că este vorba fie de boli care scad sinteza de albumină sanguină, fie de boli care cresc sinteza de globuline. Creşterea reală a globulinelor serice se întâlneşte într-o serie de boli microbiene acute şi cronice, în bolile virotice şi parazitare, în bolile de ficat şi de rinichi, în bolile tumorale, în reumatism, boli de sânge, după vaccinări. În unele boli pot să crească numai anumite fracţiuni ale globulinelor aşa cum se întâmplă în hepatita cronică, când cresc mult gamma-globulinele şi imunoglobulinele A (Ig A). După tratamentul cauzei care a produs perturbarea fracţiunilor proteinice, valorile electroforezei serului revin la normal. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)