Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Analize medicale: Testarea hematocritului ajută la diagnosticarea corectă a anemiei
Hematocritul reprezintă masa de hematii (globule roşii) dintr-un anumit volum de sânge. Procedeul constă în recoltarea sângelui dintr-o venă, apoi acesta se combină cu o substanţa anticoagulantă şi se repartizează într-un tub de sticlă foarte îngust, care se centrifughează. În urma acestei operaţii, se observă separarea sângelui în stratul superior (plasma) şi în stratul inferior, format din globule roşii, care constituie hematocritul. Hematocritul se poate defini ca fiind volumul stratului de globule roşii (în procente) faţă de volumul total al sângelui din tubul de sticlă.
Valori normale:
- la bărbaţi: 40-48%;
- la femei: 36-42%;
- la copii 2-15 ani: 36-39%.
Creşteri patologice se întâlnesc rar, când se pierde multă apă din corp prin transpiraţie, prin febră, prin vărsături (deshidratare), precum şi în boala care se caracterizează prin creşterea exagerată a numărului de globule roşii (poliglobulie). Scăderea hematocritului sub limitele normale se observă în anemii, în pierderea de sânge sau când se consumă multe lichide înainte de recoltarea sângelui. Hematocritul, alături de numărătoarea globulelor roşii şi de dozarea hemoglobinei, ajută la punerea unui diagnostic mai precis de anemie. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)