Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Analize medicale: Testarea sodiului seric ajută la depistarea bolilor de rinichi
Sodiul este un microelement care are proprietatea de a menţine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, dar are şi rol în menţinerea echilibrului acido-bazic, favorizând astfel excitabilitatea musculară.
Sodiul contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi a musculaturii. Nivelul sodiului existent în organism este reglat de rinichi, care creşte sau scade excreţia, în funcţie de cantitatea ingerată. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 de grame. Valorile normale sunt cuprinse între 310-345 mg/100 ml Scăderi patologice ale nivelului sodiului seric se întâlnesc în: - aport salin insuficient; - deshidratări globale; - ingestii scăzute de lichide; - poliurii (în diabet zaharat); - insuficienţă renală cronică; - insuficienţă corticosuprarenală. Creşteri patologice se înregistrează în: - pierderi de lichide la nivel extrarenal (transpiraţii excesive, diaree, vomă); - pierderi de lichide la nivel renal (diabet insipid, insuficienţă renală); - insuficienţă cardiacă; - traumatisme cerebrale. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)