Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Analize medicale: Troponina, un marker important în afecţiunile cardiace
Troponina reprezintă un complex format din trei proteine care sunt prezente atât în muşchiul scheletic, cât şi în muşchiul inimii, care însă nu se găseşte în muşchiul neted.
Testarea troponinei este utilă în diagnosticul diferitelor afecţiuni cardiace. Troponina este un compus format din filamente subţiri şi de care calciul se leagă pentru a realiza contracţia sau relaxarea. Troponina are trei subunităţi TnC, TnI şi TnT. Fiecare subunitate are utilitatea ei. Astfel, troponina C se leagă de ionii de calciu pentru a produce mişcarea, troponina T se leagă de tropomiozină, pentru a forma un complex troponină-tropomiozină, troponina I se leagă de actină şi are rolul de a păstra fix complexul troponină-tropomiozină. Acestea sunt indicatori foarte sensibili şi specifici ale leziunilor de la nivelul muşchiului cardiac. Determinările din sânge se realizează pentru a face diferenţierea dintre angina instabilă şi infarctul miocardic la pacienţi cu durere toracică. Un pacient care a suferit un infarct miocardic recent va avea un grad de afectare la nivelul muşchiului cardiac (miocard) şi, de aceea, va avea un nivel ridicat de troponina T în sânge. Totuşi, este important de ştiut că troponinele cardiace sunt un marker al afectării, în general, a muşchiului cardiac, nu numai în infarctul miocardic, din aceasta rezultând că şi alte afecţiuni care conduc la distrugeri la nivelul muşchiului cardiac vor da niveluri crescute de troponină cardiacă în sânge. Alte afectări în care se înregistrează niveluri crescute ale troponinei: - contuzii, operaţii pe cord sau transplant cardiac; - defibrilare; - defecte de sept atrial; - miocardita; - hipertrofie cardiacă; - insuficienţă cardiacă. Alte cauze care duc la creşteri ale troponinei, dar care nu sunt de natură cardiacă: hipertensiunea pulmonară primară, insuficienţa renală, embolism pulmonar. (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus - www.focuslab.ro)