Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Anemia feriprivă, complicație a bolilor gastrointestinale
Carența de fier, sau anemia prin deficit de fier, poate fi cauzată de o alimentație deficitară, însă în cazul pacienților cu boli gastrointestinale acest tip de anemie este cea mai frecventă complicație extradigestivă, atrag atenţia specialiştii. Fierul are un rol foarte important în organism, acela de a produce hemoglobină pentru celulele roșii din sânge, cele care asigură transportul oxigenului în organism către organele vitale.
Un nivel redus al fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, provocând oboseală. Dacă ne confruntăm cu acest simptom, cu intoleranță la frig, anxietate, căderea părului, paloare etc., este important să mergem la medic. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celulele roșii. Este stadiul cel mai grav al carenței de fier, numit anemie feriprivă, asociat frecvent cu boli inflamatorii intestinale la bărbații adulți și la femei post-menopauză, spun medicii.
Circa 36-76% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale dezvoltă anemie feriprivă, în cazul lor lucrurile devenind și mai complicate: anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă, a explicat dr. Ligia Moșneaga, medic primar Medicină de Familie, medic specialist Gastroenterologie, citată de revista Viața Medicală.
Dr. Iulia Țincu, medic primar Gastroenterologie pediatrică, spune că și în cazul copiilor, la debutul unei boli inflamatorii intestinale, până la 75% dintre ei au anemie. Chiar și după un an de tratament, 45-50% rămân în continuare cu un anumit deficit de fier în organism.
Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a carenței de fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie au continuat campania de informare „Fier Alert!”, având ca obiectiv educarea pacienților cu boli inflamatorii intestinale cu privire la carența de fier și la soluțiile de tratament de care pot beneficia. De anul acesta, tratamentul cu fier perfuzabil pentru persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale poate fi făcut în regim de internare de zi, ca urmare a demersurilor ASPIIR, a reamintit președintele asociației, Isabella Grosu, președinte ASPIIR.
Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate. O cauză a carenței de fier în organism poate fi lipsa fierului în alimentaţie (de exemplu, în regimurile vegane şi vegetariene). Carența de fier nu este însă întotdeauna o consecință a alimentației deficitare, spun specialiştii. Alte cauze majore sunt pierderile masive de sânge (din cauza unor traumatisme majore sau în timpul menstruației abundente), malabsorbţia nutrienților ca efect al unor afecțiuni digestive, necesarul crescut de fier (de exemplu, în perioada sarcinii), existența unor inflamaţii în organism (în cazul pacienților cu boli inflamatorii intestinale). De asemenea, carența de fier afectează și pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, cu o incidență de 37-61%, și pacienții cu boală cronică de rinichi, cu o incidență 24-85%.
Riscul de a dezvolta anemie poate fi redus incluzând în dieta zilnică alimente bogate în fier și în vitamina C, aceasta din urmă având un rol important în absorbția fierului. Şi suplimentele administrate în dozele recomandate de medic pot fi de ajutor. (I. N.)