Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Anomalii glicemice depistate în perioada sarcinii
Diabetul gestațional poate apărea exclusiv în timpul sarcinii, aproximativ o femeie gravidă din 7 fiind afectată de această boală. Jumătate din ele pot face, în timp, diabet zaharat de tip 2, de aceea, monitorizarea și stilul de viață sănătos sunt foarte importante la aceste paciente, atrag atenția medicii.
Prin diabet gestațional se înțelege orice anomalie glicemică depistată în timpul sarcinii. „Cauzele diabetului gestațional vin în paralel cu creșterea obezității și automat și cu creșterea incidenței diabetului de tip 2. Putem incrimina alimentația, sedentarismul, managementul defectuos al stresului. La toate acestea adăugăm insulinorezistența fiziologică din partea a doua a sarcinii, care va duce în condiții nefavorabile către hiperglicemii”, spune Mădălina Indrie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Diabetul gestațional poate fi prevenit prin influențarea factorilor de risc modificabili: obezitatea și creșterea prea mare în greutate pe parcursul sarcinii. „În caz de greutate normală înainte de sarcină, ne putem uita la un câștig ponderal de 12-17 kg în timpul sarcinii. Dacă sarcina pornește de la suprapondere, atunci pe sarcină ar fi bine să se acumuleze doar 7-12 kg. Însă, dacă vorbim de obezitate anterior sarcinii, atunci pe sarcină ar fi bine să se acumuleze între 5-9 kg”, arată specialistul.
În diabetul gestațional țintele glicemice sunt mult mai ambițioase față de diabetul de tip 2, iar tratamentul constă în atenția la alimentație și insulinoterapie. Pentru că diabetul gestațional nu are simptome, sunt indicate analizele specifice între 24 și 28 de săptămâni de sarcină pentru toate femeile. Boala prezintă o serie de riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Femeile diagnosticate cu diabet de sarcină pot suferi avort spontan sau preeclampsie. Copiii suferă anomalii fetale și au o greutate mare la naștere. Adițional, diabetul în sarcină crește riscul copilului de a suferi, ulterior, de obezitate și diabet. Unul dintre factorii de risc pentru apariția diabetului în sarcină este istoricul familial (rude de gradul I care au diabet), precum și anomalii glicemice anterioare sarcinii.
Alimentația femeii însărcinate și diagnosticate cu diabet gestațional trebuie să fie variată: produse proaspete, brute și cât mai puțin prelucrate. Dieta zilnică trebuie să fie complexă și să conțină toate principiile alimentare: proteine, carbohidrați, lipide, fibre. De asemenea, e bine să se opteze pentru pâine, paste și orez în formă integrală. „Nu este necesar ca mesele să fie la ore fixe și nici nu avem nevoie de un tipar fix de mese. Totul este ritmat firesc și fiziologic de senzația de foame. Alimentele care trebuie evitate sunt cele intens procesate industrial, de tip fast-food, mezelurile, sucurile, dulciurile și produsele de patiserie”, afirmă medicul diabetolog. La fel de important este și exercițiul fizic, precum mersul pe jos și gimnastica pentru gravide, desigur dacă sarcina nu este una cu risc. Femeile însărcinate trebuie să monitorizeze indicele glicemiei înainte și după masă, iar dacă în urma încercărilor de modificare alimentară nu se înregistrează valori glicemice normale, atunci este necesară insulinoterapia.