Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Antibioticele, interzise în tratarea herpanginei
Din ce în ce mai mulți copii au fost diagnosticați în ultima perioadă cu herpangină, o afecțiune virală provocată de virusul Coxsackie, din familia enterovirusurilor. Îmbolnăvirile se produc destul de frecvent vara și la începutul toamnei.
Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu, a vorbit la o televiziune naţională despre cauzele acestei boli a copilăriei, tratament și simptomele care ar trebui să-i alarmeze pe părinți. Boala debutează cu febră mare și apar ulcerații în cerul gurii și la baza gâtului care provoacă dificultăți la înghițire. De cele mai multe ori este o formă ușoară, care se vindecă într-o săptămână, maximum 10 zile, deci nu pune probleme decât copiilor care au imunitatea scăzută, spune doctorul Adrian Marinescu. Contagiozitatea este însă foarte mare în această perioadă și se recomandă izolarea în casă până la dispariția simptomelor.
Ceea ce trebuie să știm este că herpangina, provocată de virusul Coxsackie, se transmite pe cale digestivă și prin mâini murdare, de aceea igiena este foarte importantă pentru a evita îmbolnăvirea. De multe boli infecțioase am fi feriți spălându-ne des pe mâini cu apă și săpun - o regulă pe care o auzim foarte des şi care nu este legată strict de prevenirea doar a COVID-19.
De asemenea, este important de știut că herpangina se poate transmite foarte ușor şi prin tuse sau strănut, iar, dacă un copil este infectat, riscul de răspândire a bolii în creșă, grădiniță sau la locurile de joacă este foarte mare.
Medicul Adrian Marinescu atrage atenția că herpangina, ca și gripa sau alte infecții virale, nu se tratează cu antibiotice, ci doar simptomatic. (I. M.)